Как сем. Янакиеви останаха без земя за над 1,5 милиона лева, която премина към активите на борсата до Първенец

Закупеното от Стоян Янакиев през 1997 г. „амбалажно поле“, което преди социализма е било на рода, през 1997 г. и 2000 г. е продадено на „Родопи 95“АД

От дружеството казват, че всичко е законно

Един от хилядите акционери в „Родопи 95“АД Атанас Янакиев от години е в спор за земя с управляващите най-голямото тържище в страната – това до село Първенец, област Пловдив. Причина за разприте са 18 декара в западния край на огромното тържище. Тези земи са зад оградата на борсата. Между тържището и въпросния имот има полски път. Някога той е бил амбалажно поле на създадения през социализма консервен цех. А още по-рано, преди да се появят ТКЗС, имотът е бил овощна градина на рода Янакиеви, твърди Атанас.

Атанас Янакиев

Накратко за борсата до Първенец

„Родопи 95“ е уникално акционерно дружество, което при вписването му през 1995 г., е било с около 7500 акционери. Сега вероятно те вече са под 6 хиляди (През 2022 г. по документи от Търговския регистър са били 6 095.) Акционери са хората, които са работили в някогашното ТКЗС в околните села, и тези, чиито земеделски земи са били одържавени от кооператива. Дребни акционери са жители на близки села в Родопите и в с. Марково, с. Първенец, с. Храбрино, кв. „Коматево“ в Пловдив и някогашния „Райчо Кирков“. Тържището не се е формирало изведнъж, а на части. Лека-полека към него са добавени чрез покупки имуществата и земята на общинска фирма за механизация и общинска фирма „Спектър“ на община „Родопи“. Купувани са частни складове, а последната придобивка от 2019 г. е АгроАсу – някогашния изчислителен център на НПК „Г. Димитров“. От доста години АгроАсу функционираше като самостоятелно тържище, а днес е дъщерна фирма на „Родопи 95“АД. Площта на „Родопи 95“АД е 228 декара, според информация в сайта на дружеството.

Историята за закупуване на 18-те декара

Стоян Янакиев (баща на Атанас) е бил единствен кандидат за закупуване на 18-те декара „Амбалажно поле“ през месец май 1997 г. Комисията за безтръжно разпределяне на имуществото е продала терена за 15 000 лева, от които 5000 – в купюри, а 10 000 – в пари. Запазени са и фактурите от плащането на „Амбалажното поле“. Атанас Янакиев твърди, че на това място баба му Елена е имала градина. „Хората от Първенец знаеха, че имотът принадлежи на нашия род и затова други кандидат-купувачи не са се явили“, казва той.

Продажбата е извършена от тричленна комисия на правоимащите – Тодор Григоров, Цветана Григорова и Димитър Илинкин, и веднага е заверена с протокол при кмета на  с. Първенец Камен Станоев. Подписът и печатът на кмета и кметството са дали на протокола тежестта на нотариален акт. Четири дни след продажбата тричленката изпраща писмо до РС „Земя и поземлена собственост“ с молба за препроектиране на Парцел 1, който е „присъден“ (както пише в писмото) на „Родопи 95“. Редно е било заради продажбата амбалажното поле да бъде отделено, защото вече си е имало собственик.

Отнемането: Каквото е било – било, вече не е

По това време всъщност акционерното дружество все още не е притежавало консервния цех  и площите около него, в това число и амбалажното поле. По-късно през същата 1997 г., но след продажбата на имота, се решава от правоимащите да се създаде комисия за предаване на „Комплекс Консервен цех“ на акционерното дружество. Решава се още функциите на тричленката да се прехвърлят на „Родопи 95“АД, без съмнение заедно с документацията. През декември същата година (1997-а) пълномощникът Рангел Костов подписва договор, с който продава на „Родопи 95“АД комплекса „Консервен цех“ заедно с имота, закупен от Стоян Янакиев. Сделката е в извършена в купюри, общо над 21 милиона. Костов е знаел, че Амбалажното поле е закупено от Янакиев, но въпреки това го е продал на акционерното дружество, твърди Атанас, който вече е събрал дебела папка с документи. По онова време той не е знаел за тази продажба.

Какво се е случило с протокола от кмета на Първенец и приложените фактури за покупката на този имот в периода до 2000 г., не е ясно. Имало е силни частни интереси от страна на бивши управляващи „Родопи 95“, които след това са били освободени като такива, сигурен е наследникът Янакиев. Не се знае и защо след писмото до РС „Земя и поземлена собственост“ не е направено препроектиране на парцел 1, в който попада амбалажното поле.

Оттам нататък следват две узаконявания на закупения от Стоян Янакиев парцел като авоари на акционерното дружество. През юли 2000-та година се сключва договор за покупко-продажба на близо 47 дка държавна земя – частна собственост, където се намира Комплекс Консервен цех, към който са приобщени 18-те декара, закупени от Стоян Янакиев. Сделката е между тогавашния директор на областната земеделска дирекция, който е представлявал аграрното министерство, и тогавашния директор на „Родопи 95“ Тодор Павлов. Цената е малко над 45 хил. лв. и е платена на държавата с поименни компенсационни бонове.

Два месеца след това акционерното дружество е получило и нотариален акт за същия имот.

Атанас Янакиев казва, че е нямал ни най-малка представа за тези два акта и така е пропуснал възможността да ги обжалва.

Бил е сигурен, че бившето амбалажно поле е на семейството, още повече че на 3 юни 2016 г. е получил скица от Агенцията по кадастър, изискана „Родопи 95“ заради създаването на подробен устройствен план. Скицата била изпратена и до него като съсобственик и по-точно вече наследник на баща си. Той оградил мястото (днес вече оградата е премахната, неизвестно от кого) и започнал да крои планове за него. Вниманието му е било приспано, когато поискал разрешения да отсече каваци в имота от кмета на Марково и от община „Родопи“ през 2012 и 2016 г. И от двете институции му позволили.

Част от 18-те декара. Мястото изглежда напълно изоставено. Поставената някога ограда е премахната неизвестно от кого.

Въпросите на Янакиев и получените отговори

И така до 2021 г., когато разбрал, че името на Стоян Янакиев е премахнато като съсобственик. Това се случило, когато Иван Янакиев, брат на Атанас, подал молба до областната земеделска дирекция за провеждане на процедура по продажба на прилежаща площ към амбалажното поле. От дирекцията отнесли въпроса към Министерството на земеделието.

Отговорът на министерството, препратен и до Янакиеви, бил, че земята на същото това амбалажно поле е продадена на „Родопи 95“АД още през 2000 година. В подкрепа на извършената продажба се посочва, че според нормативите застроените или прилежащи земи се продават на собственика на сградата или съоръжението по негово искане без провеждането на търг. Би трябвало  продажбата на въпросните към 47 декара да е извършена през 2000 г. на основата на заповед на министъра, но такава не е открита, пише директорът на „Поземлени отношения и комасация“ Петър Вутов. И обобщава: „В случая не е изяснена физическата обосновка по възникналия казус“.

Междувременно Агенцията по кадастъра е премахнала през 2018 г. името на Стоян Янакиев като съсобственик на комплекса Консервен цех по искане и след представяне на документите, издадени през 2000-а година, на „Родопи 95“. Така купуването на 18-те декара през 1997 г. е напълно заличено. На въпроса на Янакиев защо не е бил уведомен за промяната, от агенцията показали от архивите си изпратеното до него уведомително писмо, което той е сигурен, че не е получил.

Атанас Янакиев пише през 2021 г. и до „Родопи 95“ молба, в която иска дружеството „да посочи имуществото, закупено от баща ми Стоян Янакиев“. В молбата цитира и фактурите, с които е платено амбалажното поле.

Отговорът от изпълнителния директор Илия Гатев е: „Не считам, че имаме институционална компетентност да посочим предмет на сделка, сключена между баща ви и трето лице.“

Какво всъщност са загубили Янакиеви

Днес имотът, закупен от Стоян Янакиев преди 27 години за 15 000 лева, вероятно струва над 1,5 млн. лв., тъй като земята на това място се търгува за 45 евро за квадратен метър. Това наистина е сериозно число, което Атанас Янакиев няма как да не взема под внимание. Но повече от всичко го ядосва фактът, че баща му и наследниците му са били измамени. Че някой ще получи като прескъп подарък земята, която някога е била собственост на рода му. Казва, че е пропуснал сроковете да обжалва актовете, с които губи земята, а ако заведе сега дело, с което да докаже, че е собственик на 18-те декара, ще бъде затруднен да плати съдебната такса.

Как отговаря управата на борсата

От тържището на „Родопи 95“ приеха среща с репортера по казуса Янакиев. Стойна Гечева, която вече 28 години е в управлението на дружеството – първо като член на УС, а после – над 20 години –като член, а след това и като председател на Надзорния съвет, заяви че е живата история на тържището и знае кое как се е случило. Според нея сделката на Стоян Янакиев с тричленката не е била одобрена от нито от Събранието на собствениците, нито от Общото събрание на акционерите. В публикуваните в Търговския регистър стенограми от акционерните събрания обаче не видяхме да е обсъждан въпроса за 18-те декара от някогашното амбалажно поле.

Въпросът на Стойна Гечева, несменяем председател на Надзорния съвет на „Родопи 95“АД от повече от 10 години, и на изпълнителния директор Илия Гатев, е, защо Стоян Янакиев (вече покойник), а след него и синовете му, не са обжалвали договора с областния земеделски директор за покупко-продажба на земята, частна държавна собственост, през 2000-а година, а също и последвалия  нотариалния акт за собственост на Комплекс Консервен цех отново през 2000 г.? А след това през 2018 г. не са реагирали и на корекцията в собствеността, извършена от Агенцията по кадастъра?

Отговорът на Атанас Янакиев е, че никой не го е уведомил за тези актове, за да ги обжалва.

„Ние сме тук, за да защитаваме интересите на акционерите“, казва Стойна Гечева, която изрази и съмнение, че земятата на амбалажното поле е принадлежала на сем. Янакиеви.

„Атанас Янакиев не може да очаква от нас да му предоставим земя, която тържището е купило и има документи за това.“

„Не сме съд, нито поземлена комисия, нито орган, който може да установява собственост. Това минава през Агенцията по вписванията, през съда, през кадастъра. Той е имал възможност да възрази по някакъв начин, да пусне жалба, но това не е направено“, допълва Гатев.

Leave a Comment