Подготовка на оранжерията за зимата

Все повече хора разчитат на градинарството за създаване на собствена и качествена продукция. Отличен вариант за целогодишното отглеждане на различни растителни култури, като плодове, зеленчуци, билки и цветя, са популярните оранжерии.

Когато лятото отмине и есента е на прага ви, трябва да помислите за подготовката на оранжерията за зимата, за да гарантирате благополучието на насажденията и успешното им презимуване.

Вижте някои особености и съвети за подготовката на оранжерията през зимата в следващите редове, споделени от екипа на TeMax и се подгответе за студените месеци от годината.

Почистване и дезинфекция на пространството

Основополагащо за правилното отглеждане на растенията е почистването. Трябва да бъдат премахнати всички остатъци от култури, включително листа и стъбла, които могат да бъдат източник на заболявания и паразити.

Проверка на целостта на оранжерията

Преди да настъпят по-студените месеци от годината, трябва да се уверите, че оранжерията е цяла. Зимата носи със себе си по-сурови метеорологични условия и при наличие на повреди по конструкцията, това може да се отрази неблагоприятно на отглежданите култури и да доведе до измръзването им.

При наличие на евентуални щети, трябва да се вземат съответните мерки за отстраняване с цел възстановяване на целостта на конструкцията.

Контрол на микроклимата в оранжерията

За да се радвате на здрава и обилна реколта, трябва да се стремите да поддържате подходящ микроклимат – светлина, умерена влажност и постоянна температура.

Тук можете да разчитате на различни помощни средства като отоплителни системи, изкуствено осветление и устройства, измерващи влажността на средата.

Подготовка на почвата за зимата

Преди да настъпи зимата, трябва да помислите за обогатяване на почвата. Използвайте органични торове, както и компост, за да гарантирате наличието на нужните хранителни вещества за растенията и да укрепите здравето им.

Важно през този сезон е да щадите кореновата система на насажденията, поради което е препоръчително да избягвате по-тежки торове.

Избор на подходящи насаждения

Важно е да изберете такива растения, от които бихте могли да очаквате реколта предвид ниските температури, които се развиват през студените месеци. Съществуват различни растителни видове, които са устойчиви на ниски температури:

  1. Зеленчуци
    Грах, целина, брюкселско зеле, рукола, спанак.
  2. Подправки
    Ментата, градинският чай, босилекът, розмаринът и лавандулата също се приемат като устойчиви на ниски температури, което ги прави подходящи за отглеждане в оранжерия през зимата.
  3. Плодове
    Чери доматите и ягодите са отличен вариант за вашата зимна реколта.

Правилният подбор на растителни култури, в комбинация с подходящата подготовка и редовната грижа за насажденията, е рецепта за успех в градинарството през зимата, на която бихте могли да разчитате.

Leave a Comment