Приемът по de minimis за говеждо месо – от 1 до 11 октомври

Заявленията за помощта по de minimis за компенсиране на разходите за клане, транспорт и административни документи за отгледани и заклани говеда се подават от 1 до 11 октомври 2024 г. Срокът за изплащане на средствата е 25 октомври 2024 г.

Съгласно указанията за прилагане на помощта е нужно да бъдат спазени следните изисквания:

•    Говедата, предназначени за клане, да са отглеждани най-малко през последните 4 месеца до датата на клане в стопанството на предприятията, кандидатстващи по помощта;
•    Животните трябва да бъдат продадени от предприятието директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствен кланичен пункт/кланица на предприятието;
•    Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца включително, до навършване на 24 месеца;
•    Животните трябва да бъдат заклани в периода от 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г., включително.

Бюджетът на помощта е увеличен на 1 400 000 лв., а единичната ставка за заклано животно е до 230 лв.

Общият размер на предоставените на едно и също предприятие помощи de  minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 300 000 евро (586 749 лв.) за период от три години. 

Кандидатстването става в Областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец, юридическото лице или кооперацията (при кандидатстване на ЕТ, ЮЛ и кооперация). Кандидатства се лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Leave a Comment