Изменението на климата ще причинява все по-често порои и опустошителни наводнения в Европа

Климатимчните промени ще причинява все по-често проливни дъждове, които ще водят до опустошителни наводнения в Европа, твърди доклад на международна група от учени, която изучава ефектите от изменението на климата върху екстремните метеорологични явления, съобщава БНР. 

Най-тежките наводнения, засегнали Централна Европа от най-малко две десетилетия, причиниха смъртта на 24 души. Щетите от разрушените сгради, пътища и мостове възлизат на милиарди евро. В доклада на международна група учени, цитиран от Ройтерс, се казва, че изменението на климата е направило проливните дъждове поне два пъти по-вероятни и със седем процента по-тежки.

„Тези наводнения подчертават опустошителните резултати от затоплянето на климата, предизвикано от изкопаеми горива“, каза Джойс Кимутай, изследовател в Института Грантъм на Кралския колеж в Лондон и съавтор на изследването. Според учените комбинацията от метеорологични модели, които са причинили бурята – включително студен въздух, движещ се над Алпите и много топъл въздух над Средиземно и Черно море – е необичайна, а изменението на климата прави такива бури по-интензивни и по-вероятни.

Leave a Comment