Сладващата седмица: Валежи ще осигурят необходимата влага за предсеитбените почвообработки и дълбоката оран

В края на периода ще има условия за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство

През първите дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в полските райони от страната ще продължат да се определят от относително сухо време и средноденонощни температури над климатичните норми за края на септември. Тези условия ще позволяват прибиране на реколтата от късните винени сортове грозде, достигнали технологична зрелост по-рано от обичайните срокове, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ за agro.meteo.bg.

В средата на периода се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи със стопанско значение на много места в полските райони от Централна и Североизточна България ще подобрят овлажнението на горните почвени слоеве и условията за извършване на предсеитбени почвообработки и на дълбока оран. В тези райони валежите ще осигурят необходимата влага за началните етапи от развитието на засятата зимна рапица. Посевите трябва да се обследват за наличието и вредната дейност на обикновената полевка предвид благоприятните условия за намножаване на вредителя. През втората половина от периода се прогнозира съществено понижение на средноденонощните температури и в края на периода ще има условия за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство.

В края на септември времето е подходящо за есенно засяване на спанак.

Leave a Comment