Новият еврокомисар по земеделие Кристоф Хансен трябва да представи в началото на следващата година своята визия за развитие на сектора

В първите сто дни от управлението на новосформираната Европейска комисия комисарят по земедлието и развитието на селските райони Кристоф Хансен трябва да разработи визия за развитието на сектора. Преди това той има задача да подготви доклад с препоръки от диалога между министрите на земеделието, свързан с промените в стратегическите планове, които се очакват от земеделските производители в ЕС. Информацията беше представена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а по време на първото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено в началото на седмицата в Брюксел, агроминистрите се запознаха и с еврокомисаря от Люксембург Кристоф Хансен. 

В писмото си до новия еврокомисар по земеделието Урсула фон дер Лайен му даде сто дни, за да бъде изработена новата обща визия на селското стопанство на блока, базирана на стратегическия диалог. Тази визия ще промени както зелените политики, така и финансирането по ОСП. В основата ще е обвързването на директните плащания с доходите вместо с размера на стопанствата. Но за първи път се говори не просто за производство на храна, а за производството на качествена, чиста и екологосъобразна храна за европейските граждани.

На заседанието министрите одобриха 17-то изменение на българската Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г., с което страната ни получи одобрение за прехвърляне на 90 млн. евро от неизпълнените инвестиционни мерки към три от най-важните за сектора подмерки към инвестиции за общините по подмярка 7.2 и за частните инвестиционни проекти по подмерките 4.1 и 4.2.

По отношение на промените в Стратегическия план страната ни също трябва да защити исканията на земеделските производители, свързани с прилагането на екологичните схеми. Фермерите имат сериозни забележки по отношение на някои екологични практики, несъвместими с географските и климатични условия на страната. В следващите три месеца страната ни е длъжна да защити исканията си, така че част от клаузите, свързани с позеленяването, да не ощетяват родното производство. От съществено значение е администрацията да успее да защити исканията на земеделците за лесен достъп до водни ресурси и за нови инвестиции в напояването.

Leave a Comment