Животновъд от Харманли, изгубил стадото си в пожарите, получи дар 35 овце и коч

Пострадалият от огнените бедствия фермер от Харманли Иван Янъков получи като дар 35 овце и коч от Сдружение „Обединени български животновъди“. Той вече е започнал да възстановява изгорялото стопанство от 250 овце във вилната зона на града и подаръкът ще обогати стопанството му. Броят на животните му с новото попълнение вече е към 80. Животновъдът е започнал да изгражда наново и постройките на своите животни. 

По същото време Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП) – Сливен е направило ново дарение от дървен материал на пострадалите от пожарите животновъди в село Левка. Дарението е по предложение на служебния министър на земеделието д-р Георги Тахов, съобщиха от общинския пресцентър. Първият камион от 10,5 куб. м фасонирани греди, дъски и летви от бял бор и смърч получи Явор Илиев, а втори камион с още толкова строителен материал ще бъде дарен и на Недко Тонев. Двамата са съсобственици на изгорялата при пожарите това лято кравеферма в Левка. Дървеният материал ще бъде използван за изграждане на нов покрив на стопанската постройка.

Безвъзмездната помощ връчи директорът на Държавно горско стопанство – Свиленград инж. Михаил Михайлов в присъствието на кмета на общината арх. Анастас Карчев.

Преди дни министър Тахов и директорът на ЮИДП-Сливен инж. Димчо Радев посетиха фермата на Николай Добрев в село Равна гора, която също пострада тежко от пожарите в община Свиленград. Там със съдействието на предприятието бяха доставени 50 куб. м едра строителна дървесина за реконструкция на изгорелите стопански сгради. В Равна гора министър Тахов обяви, че пострадалите от пожари в страната фермери са получили над 250 000 лева помощи по инструмента de minimis.

Leave a Comment