Любомир Каримански все пак ще работи на висок пост в БНБ

Любомир Каримански, който бе депутат от „Има такъв народ“ още след първото участие на партията на Слави Трифонов в изборите, е назначен за член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ).

Това четем в Указ на президента, обнародван в днешния 83-ти брой на „Държавен вестник“, който гласи: „Назначавам Любомир Антонов Каримански за член на Управителния съвет на Българската народна банка, считано от 2 декември 2024 г.“ Указът е издаден на 30 септември.

Каримански (52 г.) е завършил УНСС в продължение на 12 години до 2012 г. Работил е още като прокурист в някогашната ДЗИ банк, бил е съветник и член на УС в Д банк, през 2011 г. е управляващ директор в Инвестбанк. През 2015 г. създава консултантска фирма. Работил е също така в европейски финансови институции.

Припомняме, че Каримански бе един от кандидатите за управител на БНБ при тройната коалиция между ПП-ДБ, БСП и ИТН, която управляваше от края на 2021 г. до началото на август 2022 г. Една от причините за отцепването на ИТН от нея бе нежеланието на ПП-ДБ да одобри кандидатурата на Каримански за гуверньор на националната банка. През 2023 г. той, заедно с Ива Митева, създадоха нова партия „Заедно“, която не успя да спечели депутатски мандат.

Leave a Comment