Световният пробег на мира премина през Казанлък и Павел баня

Щафетата „Пробег на мира“ премина през Павел баня, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Бегачите бяха посрещнати с хляб и сол от заместник-кметовете Милена Кавръкова и Радка Иванова и от децата от детска градина „Синчец“, цитира БТА.

Пробегът на мира нерядко включва в маршрута си Пловдив, увличайки спортисти и граждани
Архивна снимка на Агро Пловдив

Инициативата „Пробег на мира“ датира от 1987 г. и обхваща над 150 страни от всички континенти. Участниците в международната инициатива предадоха на Радка Иванова горящ факел, символизиращ стремежа на хората към разбирателство и хармония. Участниците бяха аплодирани от четвъртокласниците от Средно училище „Христо Ботев“, от учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство и граждани, а в края на събитието всички засадиха заедно „дърво на мира“ в градския парк. 

В словото си Радка Иванова каза, че мирът е една от най-уязвимите и крехки частици от световния пъзел, която всеки от нас трябва да крепи и пази непокътната като зеницата на окото си. Тя завърши словото си с думите на Аристотел “Не е важно да спечелиш войната. По-важно е да създадеш мир” и пожела на всички да бъдат посланици на разбирателството не само в България, но и в Европа и в целия свят.

„Пробег на мира” е глобална щафета, която има за цел да насърчи сближаването между народите по света и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Основател на инициативата е индийският философ, поет и радетел за мир Шри Чинмой. През годините пробегът е подкрепян от редица изтъкнати спортисти, общественици и културни дейци по света. Тази година стартът на гражданската инициатива „Пробег на мира” беше даден във Ватикана лично от папа Франциск. Участниците в нея и продължителното бягане следват призива на основателя „Не спирайте да мечтаете. Един ден вашата мечта за мир на земята ще обхване целия свят”.

Преди Павел баня щафетата „Пробег на мира“ спря за кратко пред Музея на розата в Казанлък. Бегачите, които пристигнаха в парка „Розариум“ със запаления факел на мира, бяха приветствани от кмета на общината Галина Стоянова, от председателя на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ Жельо Желев и от ултрамаратонеца Ради Милев.

Leave a Comment