Германски депутат с плантация за лук в Беларус е наел политзатворници за евтин труд

Твърди се, че плаща на работниците по 5 евро на ден по споразумение със затвора

Саксонският депутат от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) Йорг Дорнау е обвинен в сътрудничество с режима в Беларус, където политикът притежава плантация за лук. Там той се обогатява за сметка на принудителния труд на политическите затворници.

Германската политическа сцена е разтърсена от огромен скандал, който може да навреди сериозно на дясната партия AfD.

Дорнау твърди, че е сключил споразумение с ръководството на местния затвор и е използвал принудителен труд на затворници, включително политически затворници, пише Agrarheute.

Фермата за лук „Zybulka-Bel“ в Беларус е от 2020 г. и германският депутат е неин ръководител от миналата година. Тя е разположена върху 1500 хектара на мястото на бивша съветска колективна ферма в област Лида.

Дорнау не е докладвал дейността си в Беларус и търговията с лук оттам в Германия, за което президиумът на саксонския парламент му наложи глоба в размер на 20 862 евро. Това обаче не е нищо, тъй като немски медии твърдят, че Дорнау като ръководител на компанията е постигнал споразумение с директора на затвора, разположен близо до фермата в Беларус. Затворът трябва да му осигури евтина работна ръка под формата на затворници, включително политически затворници от режима на Лукашенко.

Медиите публикуваха разказа на бивш затворник, който твърди, че е бил принуден да работи във фермата на Дорнау, където сортирал лук. Той също така твърди, че е видял самия Дорнау във фермата, който много добре е знаел, че компанията му се обогатява за сметка на работата на политическите затворници. Заплатата на човек е 5 евро на ден.

AfD все още не е коментирала официално случая с Йорг Дорнау. Съпартийците му уверяват, че това е поредната клеветническа кампания срещу партията. В Германия законът забранява експлоатацията на уязвими или зависими хора и в наказателния кодекс има раздели за това.

Leave a Comment