Световният Пробег на мира в Пловдив: „Изминахме 20 хил. км, за да сме с вас!“

В Спортното училище екипът на пробега посади заедно с директора „Дърво на мира“ и постави паметна плоча

Международният екип пристига в училището

„Изминахме 20 хиляди километра, за да сме тук, с вас.“ Така факлоносецът от международния екип на Пробега на мира Яна Душкова от Чехия се обърна към учениците и учителите на Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив тази сутрин. Стотици млади спортисти, (а защо не и бъдещи олимпийци на Пловдив и България) посрещнаха Факела на мира на плаца в училището.

Яна Душкова разказа за началото на тазгодишния пробег, който стартира през месец март от Рим, с факел запален от папа Франциск, след което премина първо през Италия и Португалия, отправяйки се на север към Нидерландия и Скандинавия. Само преди две седмици екипът е прекосил Молдова.

„Този факел е символ на мечтата за любов и мир на хората по света“, каза Яна, припомняйки думите на инициатора на пробега Шри Чинмой, че Земята трябва да бъде Дом на единството. „Шри Чинмой е голям мечтател за мир и вярва, че има много повече неща, които сближават хората, от тези, които ги разделят.“

Всеки от международния екип бегачи се представи, назовавайки столицата на държавата, от която идва, а учениците трябваше да познаят страната – Чехия, Сърбия, Австралия, Великобритания, Италия, Украйна, Мексико и Нова Зеландия, а също и България. Срещата на Пловдив с факела на мира бе символна днес, когато светът е изправен пред ужаса на нова война в Близкия Изток, преди да са захлъхнали снарядите в Украйна.

Директорът на училището Ружа Генова прие факела с благодарност и го предаде на учениците. „Без мир светът не може да съществува, а също и спортът“, каза тя, припомняйки прекъсването на спортните събития през Втората световна война.

Училище „Васил Левски“ от днес става част от Международната програма „Шри чинмой – Център на мира“, съобщиха организаторите от България.

Трима ученика от училището получиха приза „Почетен факлоносец на мира“ – награда, която още носят Христо Стоичков, Мадлен Радуканова, Ивет Горанова, Ивет Лалова, Карл Люис, Нелсън Мандела и други изявени спортисти и миролюбци. Днес учениците Ванеса Емилова, Юлиян Шопкин и Александър Колев се присъединиха към елитния отбор на почетните факлоносци.

Тримата нови почетни факлоносци се снимаха с връчените медали

В двора на училището бе поставена паметна плоча и бе посадено „Дърво на мира“.

Накрая учениците се включиха за малко в пробега, като потичаха заедно с Факела на мира. Така те изпратиха бегачите по дългия път, който им предстои.

Учениците изнесоха кратка програма с танц … и песен (на снимката долу)

Leave a Comment