12% от преработените плодове са от собствени градини на преработвателите

При зеленчуците процентът е 3

Преработката на плодове от собствени градини на преработвателите достига през 2023-а 12 на сто от цялата доставка на суровини, съобщава МЗХ. От общо 91 550 тона консевнирана плодова продукция на 112 фабрики в страната, доставките от собствени площи са 10 950 тона. Българските производители са осигурили на индустрията 41 200 тона, което е по-половината (45%) от общо доставената продукция, която е 91 550 тона. Вносът от трети страни е 23 на сто. Най-голям е на праскови – 10 940 тона.

Най-много като брой са предприятията, които преработват сливи, малини и ягоди – 40, а най-малко са преработвателите на праскови – 19.

Консервните заводи нямат насаждания с праскови, кайсии, вишни и малини. Те са заложили основно на череши и ябълки.

Снимка от сайта на СППЗ

Преработвателите на зеленчуци в страната са 129. Едва 3% от използваните зеленчуци са собствено производство на консервните заводи. Те отглеждат най-много пипер – 1080 тона, корнишони 310 тона, други зеленчуци – 520 тона. Собственото производство на зеленчуци на преработвателите е общо 2800 тона, от общо 106 730 тона използвана суровина.

85 на сто (90 640 тона) от цялото преработено от индустрията количесто (106 730 тона) е доставено от български производители. Най-много са вложените домати 36 160 тона, пипер 25 680 т, картофи 6 660 тона. Вносът на зеленчуци за преработка от ЕК е 8%, а от трети страни 2 на сто.

Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36.9 хил. тона.
Изпращанията за ЕС са 28.9 хил. тона, износът за трети страни е 6.1 хил. тона. Количествата плодова
продукция на склад към 31.12.2023 г. и други (брак) е 27.8 хил. тона.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 54.7 хил. тона,
изпращанията за ЕС са 18.8 хил. тона, а износът в трети страни е 7.3 хил. тона. Количеството на
зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 30.6 хил. тона.

Leave a Comment