„Политико“ посочва Екатерина Захариева сред най-имотните комисари

Комисарят на земеделието Хансен има афинитет към развъждане на дребни животни

В свое проучване, публикувано днес, европейският клон на медията „Политико“ посочва нашият кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева на трето място в групата на по-имотните бъдещи комисари.

Първи в групата е гръкът Апостолос Цицикостас, номиниран за комисар по устойчивия транспорт и туризма. Той прилага списък с имоти, като четири страници от декларацията му описват частичната или пълната му собственост върху 16 апартамента, 655 463 м2 земя, шест магазина, както и няколко гаража и складови помещения из цяла Гърция. Семейството на Цицикостас е един от най-големите собственици на земя в страната, като собствеността върху земята датира от векове.

Гръцкият политик, който също така декларира, че притежава над 200 000 евро акции в различни бизнеси (от млечни продукти до фотоволтаична енергия). Той също така е получил финансиране от Общата селскостопанска политика на Европа за една от своите ферми на стойност 18 116,30 евро. 

Италианецът Рафаеле Фито (бъдещ заместник-председател на Европейската комисия) декларира, че притежава седем апартамента, а в други три има дялове. Недвижимите му активи, всички разположени в Италия, включват също земя, два гаража и мазе. Той също така декларира, че притежава 15 процента от аптека в Бриндизи в южната част на Италия, чиято стойност се оценява – от самия Фито – на 150 000 евро.

„Номинираната за комисар Екатерина Захариева също очевидно е натрупала богатство от недвижими имоти. През 2008 г. тя е закупила парцел от 6850 м2, включително ваканционен дом на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в София. Между 2016 и 2018 г. Захариева е закупила още две къщи и парцели в България“, пише изданието.

Комисарят по земеделие Кристоф Хансен от Люксембург има високопоставени връзки. Съпругата му работи като асистент в кабинета на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, а братовчед му е министър на земеделието на Люксембург – въпреки че той не е декларирал последната част, тъй като от комисарите се изисква да разкриват само подробности, включващи съпрузи и деца. 

Хансен е президент на асоциация за развъждане на дребни животни (Union des Sociétés Avicoles du Grand-Duché du Luxembourg) от 2015 г. Той е обещал да подаде оставка, ако бъде назначен.

Leave a Comment