Немски професор: Кравите не са убиец на климата

Вилхелм Виндиш препоръчва животните да се изхранват предимно на пасищата за запазване на биоразнообразието и подобряване на защитата от наводнения

Емисиите от животновъдството трябва да намалеят. Проф. Виндиш предлага по-голямо използване на пасища и намаляване на нивото на производителност на селскостопанските животни, пише немското издание Topagrar.

Бившият титуляр на катедрата по хранене на животните в Техническия университет в Мюнхен, проф. Вилхелм Виндиш казва, че представянето на кравата като убиец на климата е „изкривяващо, води по грешен път и води до грешни политически решения“. Той изнесе доклад по темата на 2 октомври на конференцията „Оформяне на трансформацията – селското стопанство в областта на напрежението между устойчивостта и планирането сигурност”.

Ученият подчерта, че е ясно, че от съображения за опазване на климата емисиите от животновъдството също ще трябва да бъдат намалени в бъдеще. Но напълно вегетарианският или вегански начин на живот и премахването на животновъдството е грешен подход. Вместо това Виндиш се застъпи за промяна в животновъдството и приоритизиране на животновъдството пред производството на енергия.

Ученият вижда животновъдството в бъдеще предимно в пасища (там, откъдето бяха изгонени българските стада, тъй като застрашавали биоразнообразието – б. р.). Това означава, че няма конкуренция с производството на храни и в същото време използването на пасища гарантира повече биоразнообразие и подобрена защита от наводнения.

Освен това биомасата, която не може да се използва за храна, все повече ще се използва за храна в бъдеще. Проф. Виндиш дава като пример използването на триците от производството на зърно или изсушената пулпа от цвекло от производството на захар. Храненето на селскостопански животни с такива остатъци е по-ефективно от използването им в инсталации за биогаз. Това, което е необходимо, е кръгова икономика с цялостен поглед върху потоците от биомаса и ограничаване на нивото на производителност на селскостопанските животни за производителност на хранене без използване на вносни фуражи, предлага изследователят.

Leave a Comment