Людмил Работов: Земеделците искаме ясни правила и напояване. Толкова!

Нямаме желания за протести, но поетите ангажименти трябва да се спазват

„Така, както ние изпълняваме ангажиментите си към общество, така и властите трябва да изпълнят ангажимента, който са поели към нас, земеделците. Имаме споразумение, подписано през февруари тази година, а после и декларация от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и затова сме в правото си да настояваме документираното съгласие между нас да се спазва“, каза Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив. Той направи изявление след като от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявиха днес, че Управителният съвет единодушно е решил да настоява за разговор с финансовия министър Людмила Петкова, запазвайки протестна готовност.

„Истината е, че ние не искаме да правим протести. Готови сме да се съобразим с усилието на страната ни да покаже необходимия за приемането ни в Еврозоната дефицит от не повече от 3%. Затова се съгласяваме украинската помощ да бъде изплатена на земеделците на две части – през октомври и ноември, въпреки че първоначалното обещание бе крайната дата да е 30 септември. Искаме обаче среща с министър Петкова, за да запечатаме реда, по който ще бъде планета втората част на втория транш от помощта.

В крайна сметка това, което ни е необходимо, е да има правила и ред, по който се изпълняват заложените параметри в земеделската политика. Това означава, когато финансовият министър определи дати, те да се спазят.

За да не стига до нови намерения за протести на земеделската общност, в държавния бюджет за 2025 г. трябва да се определи ясно какви средства са заложени за селското стопанство, за какво са и кога ще се превеждат.

На нас, зърнопроизводителите, разчитат арендаторите, нашите работници, всички в местните общности, които разчитат на даренията ни и други социални дейности, в които се включваме от години.

Държавните помощи в нашия сектор дори не са най-важните. Това, което искаме държавата да определи като национален приоритет, е напояването. Лишени от вода през лятото, ние само трупаме разходи за … почти нищо. Ще ви дам пример от моето стопанство. Засях царевица на неполивно и на поливно поле. От първото получих добив 200 кг от декар, от второ 1400 кг. Ако имахме работещи поливни системи в цялата страна, дори нямаше да настояваме за украинската помощ.

Затова казвам, че в това безредие, в което се намира страната, са ни достатъчни само две неща – правила и напояване.“

Leave a Comment