Европарламентът одобри над 1 млрд. евро помощ за 5 държави в ЕС, пострадали от наводнения миналата година

Във вторник, 8 октомври, евродепутатите одобриха повече от 1 милиард евро помощ от Фонда за солидарност на ЕС в подкрепа на усилията за възстановяване в пет държави от ЕС след големите наводнения през 2023 г.

Подкрепата е за Италия, Словения, Австрия, Гърция и Франция след тежки наводнения през 2023 г.

Помощта ще покрие част от разходите за аварийна реакция и възстановяване

Помощта в размер на 1 028 541 689 евро от Фонда за солидарност на Европейския съюз (ФЕСС) ще бъде разпределена, както следва:

Италия: 378,8 милиона евро за регион Емилия-Романя след щетите, причинени от наводненията през май 2023 г., и допълнителни 67,8 милиона евро за региона на Тоскана след наводненията през октомври и ноември 2023 г.

Словения: 428,4 милиона евро за отстраняване на последиците от наводненията през август 2023 г.

Австрия: 5,2 милиона евро за отстраняване на щетите от наводненията от август 2023 г.

Гърция: 101,5 милиона евро в подкрепа на усилията за възстановяване след наводненията през септември 2023 г.

Франция: 46,7 милиона евро за покриване на щетите от наводненията, понесени в региона Hauts-de-France през ноември 2023 г.

Помощта от Фонда ще покрие част от разходите за кризисни и възстановителни операции, включително ремонт на повредена инфраструктура, защита на културното наследство и извършване на операции по почистване.

Евродепутатите посочват, че нараства броят на големите и опустошителни природни бедствия в Европа и смятат, че бюджетът на Фонда за солидарност на Европейския съюз или неговия еквивалент трябва да бъде увеличен в светлината на предстоящото предложение на Комисията за нова многогодишна финансова рамка.

Пакетът от помощи беше приет в Европейския парламент с 632 гласа „за“, 7 „против“ и 3 „въздържал се“.

Leave a Comment