С голям бюджет и по-висока субсидия ще стартират скоро интервенциите за младите, новите и малките фермери

Информация за изискванията предостави Станимир Стефанов от пловдивския офис на Службата за съвети в земеделието

През ноември ще започнат приеми по важни за земеделските стопани интервенции .Те са Стартова помощ за младите фермери, Стартова помощ за нови земеделски стопани и Подпомагане на дребни стопанства. Експерти от Националната служба за съвети в земеделието ще помагат безплатно на кандидатите за разработването на проекти и за входирането им през интернет в Системата за електронни услуги (СЕУ).

За това информира Станимир Стефанов от пловдивския офис на Националната служба за съвети в земеделието по време на кръгла маса „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България”, която се проведе на 10 октомври в Трета аудитория на Аграрния университет в Пловдив. Основен организатор на форума бе фондация „Земята – източник на доходи“ с председател проф. Иван Пенов.

Интервенцията за младите фермери е с бюджет, достатъчен да плати 2250 одобрени проекти (бюджет 90 000 000 евро). Помощта е значително по-голяма: досегашните 25 000 евро вече ще са 40 000 евро . Те ще се изплатят, както и досега, на две равни части, като втората е след приключване на изпълнението. Интервенцията ще е отворена през ноември 2024 г. – януари 2025 г.

Изискванията към младите фермери са да са на възраст от 18 до 40 години и да са стартирали земеделска дейност най-късно последните две години. Икономическият размер на стопанството (стандартен производствен обем), който се изчислява по популярната таблица, трябва да е между 8 000 и 20 000 евро, съобщи Станимир Стефанов. Той добави, че има изискване към кандидатите за професионални умения и образование, но е възможно обучение и след одобрението на проекта до първото авансово плащане от 15 000 евро. Освен това има условие 35% от субсидията да е вложена в дълготрайни материални активи. Като пример за такива експертът посочи закупуване на техника или изграждане на оранжерия.

Предимства при оценяването ще има уседналостта на младия фермер, тоест инвестициите му да са там, където живее.

Интервенцията за много малки земеделски стопанства обещава 20 000 евро подкрепа, която досега бе 15 000 евро. Бюджетът е 30 000 000 евро. Стандартният производствен обем (СПО) на стопанството трябва да е между 3000 и 8000 евро. Тук няма възрастови ограничения, но се изисква регистрация като земеделски производител по Наредба 3 от 1999 г. Възможност за кандидатстване ще има през същия период: ноември-януари.

По тази интервенция отново е необходимо 35% от предоставената сума да се вложат в дълготрайни материални активи.

При оценяването се дава предимство на стопанства с по-висок стандартен производствем обем. Повече точки при оценяването ще имат също така земеделци, които се занимават с производство на плодове и зеленчуци, животновъдство, етерично-маслени култури.

Субсидията на интервенцията за нови фермери е 30 000 евро, а бюджетът е 20 млн. евро. СПО на стопанството трябва да е над 4000 евро. От кандидатите се изисква да са на възраст 41-65 години. Те трябва да са стартирали аграрна дейност в последната година.

За помощ могат да кандидатстват физически лица, ЕТ, ЕООД. Приоритетните сектори са същите като за много малките фермери. Предимство е, когато стопанството попада в селски район. Срокът за кандидатстване е идентичен – ноември 2024 г. – януари 2025 г.

Leave a Comment