Форум за семейното фермерство напълни аудитория в Аграрния университет

За 18-ти път се проведе днес в Пловдив работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България”. Основен организатор на събитието е фондация „Земята – източник на доходи“ с председател проф. Иван Пенов, преподавател в катедра „Икономика“ в Аграрния университет, където се проведе кръглата маса.

„Когато започнахме, първо говорихме за доходи. После – за доходи и финансиране. След това акцентирахме върху това, че е добре човек трябва да има и сигурен дом, защото по селата съществува голям проблем с урегулирането на имотите“, обърна се към участниците във форума проф. Пенов. Той допълни, че тематиката на кръглата маса този път ще се обогати с това как се произвежда храната и по-точно биохраната, за което има натрупан опит в община Брезово. за комуникацията между най-дребните и по-големите фермери бе поканена да говори Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Тя съобщи по-късно данни за проведено статистическо проучване относно нагласите на производителите на зърнени и маслодайни култури към изискванията на зелената сделка.

Проф. Иван Пенов

Поздрав към участниците отправи и бившият ректор на АУ и настоящ областен управител проф. Христина Янчева.

Тя призна, че се чувства „като у дома си“ в трета аудитория на университета. Този път участниците са много повече. Проф. Янчева отбеляза, че семейните ферми са изключително важни за иконочивеския и социалния живот в селските райони. „Трябва да подпомогнем тяхната работа, а също и младите хора“, каза бившият ректор.

Заместник-ректорът проф. Димо Атанасов заяви, че темата (за семейното фермерство), която всяка година се доразвива и надгражда, става все по-актуална в глобален и локален мащаб.“ Той свърза успеха на малките стопанства с образованите, като информира, че всяка година АУ приема около 500 нови студенти, а днес завършващите имат държавен изпит.

В кръглата маса взеха участие и представители на Националната служба за съвети в земедерието – офис Пловдив, участници от клъстер Зелена синергия, от Тръст за социална алтернатива, от община Брезово и други.

От ляво надясно: Доц. Георги Георгиев от Техническия университет, проф. Димо Атанасов, проф. Христина Янчела и проф. Иван Пенов

Leave a Comment