Разбиха банда фалшификатори на скъпи френски вина

Водачът на групата, спечелила дотук към 2 млн. евро, е руснак

Френската и италианската полиция съобщиха, че са разбили международна група за измами, която е продавала бутилки с лошо качество като стари реколти на стойност до 15 000 евро всяка.

Шестима души – включително руски гражданин, който е заподозреният водач – са арестувани в Париж, Торино и Милано.

Твърди се, че са изфабрикували фалшиви етикети, представящи известни френски изби, които след това са били продавани на пълна пазарна стойност чрез търговци на вино по целия свят.

Групата е спечелила 2 милиона евро от измамата, казаха френските прокурори.

Френски гражданин е обвинен в организирана измама и пране на пари.

Заподозреният водач, 40-годишен руснак, също ще бъде обвинен, казаха прокурорите.

В прессъобщение Европол каза, че артикулите, открити по време на конфискувания, включват „голямо количество бутилки вино от различни фалшифицирани домейни на Grand Cru, стикери за вино и восъчни продукти, съставки за повторно пълнене на вино, технически машини за затваряне на бутилки, луксозни стоки“, както и електронно оборудване на стойност 1,4 милиона евро и над 100 000 евро в брой.

червено вино

Измамите с вино съществуват, откакто е изобретено виното.

Допреди няколко години във Франция това беше на доста управляемо ниво – няколко специализирани експерти фалшифицираха етикети и восъчни печати, за да представят основното вино като нещо по-луксозно.

Но през последното десетилетие нещата се промениха.

Цените, постигани от най-добрите Grand Crus на световния пазар, вече са толкова високи – хиляди лири за бутилка – че стана изгодно измамите да се извършват по много по-организиран начин.

Твърди се, че центърът на този вид измама е Италия. Това е така, защото те имат винарското ноу-хау там: занаятчии, които разбират от етикетиране и стари бутилки и тапи; а също и престъпен подземен свят, който е готов да инвестира.

Днес един аукционер на вино ми каза, че фалшифицирането на стари бутилки и етикети е толкова изкусно, че дори самите лозари често не могат да разпознаят фалшификат.

И тъй като някои купувачи след това съхраняват виното с години, може никога да не разберат, че е фалшификат.

С международни купувачи, особено в Китай, готови да похарчат 20 000 паунда или повече за бутилка с най-високо качество, престъпното изкушение да се създаде перфектната бутилка – след това да се напълни с боклук – е за някои, които са твърде големи, за да устоят.

Leave a Comment