Германските пчелари доказват, че над 80% от пчелния мед в страната е фалшив чрез тест за ДНК

Фалшифицирането в такъв голям размер е организирана престъпност, заявяват браншовици, които ще търсят правна помощ и ще сигнализират Брюксел

Заедно с Европейската асоциация на професионалните пчелари (EPBA), Германската асоциация на професионалните и търговски пчелари (DBIB) независимо изследва пчелния мед от германските супермаркети. Използвайки нов лабораторен тест, пчеларите успяха да идентифицират 25 от 30-те проби от мед като разредени, пише немското издание Agrarheute.com. 

Още през 2023 г. разследване на ЕС класифицира почти половината от пробите мед като „ подозрителни и несъответстващи на насоките на ЕС за мед “.

В продължение на повече от две години професионалните пчелари все повече се борят с проблеми с продажбите. След като САЩ силно ограничи вноса на мед, твърде много мед се озова на европейския пазар. Пчеларите в Германия също бяха с блокирани продажби на меда си или трябваше да го продават на ниски цени. 

DBIB отдавна подозираше, че този евтин мед е фалшифициран. „Защото никой в ​​света не може да произведе буркан мед за 1,99 евро на дребно. Дори в Китай или Индия“, каза вицепрезидентът на DBIB Бернхард Хойвел.

Трудно е да се докаже дали медът е разреден или не. Обичайните методи, които изследват захарния профил, не откриват фалшив мед. „Ако потърсите такъв сироп в интернет, ще го намерите предлаган в много цветове и вкусове на съответните портали – заедно с гарантираното обещание, че ще премине лабораторния тест“, обяснява Хойвел. 

Въпреки това, секвенирането на ДНК в естонска лаборатория показа, че 80 процента от събраните проби от мед са фалшифицирани. В новия тест лабораторията изследва кое ДНК може да се открие в меда . Например, ако почти не намерите ДНК от медоносни пчели , е ясно, че медът е подправен.

DBIB и EPBA искат да се свържат с Европейската комисия и правителството с лабораторните резултати. Скоро ще последва и телевизионен документален филм . „Фалшифицирането в такъв голям мащаб е организирана престъпност. Това е престъпление срещу потребителите, срещу пчелите и срещу търговските пчелари“, подчертава Хойвел и моли за подкрепа за допълнителни лабораторни тестове и правна помощ .

Прочети още: Към 15 000 тона български пчелен мед залежава заради евтиния внос от Украйна

Пчеларите излизат на протест на 11 октомври, ако МЗХ не изпълни 8 искания на сектора

Leave a Comment