ЕК променя три регламента, за да осигури подкрепа на страните членки, претърпели климатични бедствия

Засегнатите фермери ще могат да получат директна еднократна европейска финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и възможност за инвестиции през стратегическите планове

Европейската комисия предприема допълнителни стъпки в подкрепа на държавите-членки, засегнати от безпрецедентни бедствия, свързани с климата, съобщи europa.eu.

Пожарите в България през юли и август 2024 г. нанесоха огромни щети на населението, горите и земеделски стопанства в Южна България

Комисията предлага изменения на три регламента на ЕС , за да се гарантира, че фондовете на ЕС могат да бъдат бързо мобилизирани в подкрепа на възстановяването след бедствие.

Измененията засягат регламентите за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд (КФ) и Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) за програмния период 2021-2027 г., както и Регламента за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) като част от рамката 2014–2022 г.

Тези предложения идват в отговор на наводненията, засягащи страните от Централна и Източна Европа, и горските пожари в Португалия през септември 2024 г. Предложенията, взети заедно, биха могли да позволят на седемте засегнати държави членки (Полша, Румъния, Австрия, Чехия, Унгария, Португалия и Словакия ) за препрограмиране на около 18 милиарда евро (приблизително 17,7 милиарда евро по фондовете на политиката на сближаване и 588 милиона евро по ЕЗФРСР) за подпомагане в контекста на бедствия, свързани с климата.

Предложенията предоставят на държавите членки допълнителна гъвкавост да използват част от фондовете за ремонт на повредена инфраструктура и оборудване, предоставяне на храна и основна материална помощ и социална и здравна подкрепа и временно подпомагане на финансирането на схеми за работа на кратко работно време.

Освен това ще бъдат въведени две нови мерки по ЕФРР и ЕСФ+. Първо, допълнително предварително финансиране от 30 % ще предложи незабавно вливане на ликвидност за облекчаване на бюджетния натиск върху засегнатите държави членки. Второ, ЕС ще може да финансира до 100% от подкрепяните мерки, без да е необходимо национално съфинансиране за стартиране на работата по реконструкцията.

Максимум 10 % от съществуващите фондове на политиката на сближаване, предназначени за държавите членки за програмния период 2021–2027 г., могат да бъдат използвани за постигане на тези цели, което позволява трансфери между фондовете на политиката на сближаване.

Възможности за финансиране на развитието на селските райони за фермери, стопани на гори и предприятия

Благодарение на промените, предложени вчера във фондовете на ЕС за развитие на селските райони (правна рамка на ЕЗФРСР 2014–2022 г.), държавите членки ще имат повече гъвкавост в подкрепа на земеделски стопани, стопани на гори и предприятия, засегнати от природни бедствия.

Финансовата подкрепа, предлагана от ЕЗФРСР, ще бъде 100% покрита от фондовете на ЕС . Изменението ще позволи на държавите членки директно и бързо да предоставят спешна помощ на земеделски производители, горски стопани и малки и средни предприятия (МСП) под формата на еднократни суми. Освен това държавите-членки ще се възползват от по-голяма гъвкавост за въвеждане и засилване на мерки за възстановяване на производствения потенциал на засегнатите ферми и гори.

Какво предстои

Предложението ще премине през обикновената законодателна процедура в Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

След като бъдат приети и в съответствие с принципа на споделеното управление , заинтересованите държави-членки ще трябва да решат как най-добре да използват тези възможности за гъвкавост, колко средства да мобилизират повторно за справяне със скорошни бедствия, като същевременно вземат предвид специфичните си нужди. След това от държавите-членки ще се изисква да представят промени в програмата на Европейската комисия за преглед и приемане.

Предложението може да обхване бедствията, настъпили след 1 януари 2024 г.

Днешното предложение идва като пряк отговор не само на опустошителните наводнения, които удариха Централна и Източна Европа, причинени от бурята „Борис“ и горските пожари в Португалия през септември 2024 г., но може да обхване природни бедствия, настъпили след 1 януари 2024 г.

Предложението е част от по-широк отговор на ЕС , който предлага на държавите-членки възможности да получат подкрепа след климатични бедствия както за незабавно облекчаване на кризи чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, така и за по-дългосрочно възстановяване и изграждане на устойчивост чрез Фондът за солидарност на Европейския съюз, земеделският резерв и Механизмът за възстановяване и устойчивост, наред с други.

За програмния период 2021-2027 г. фондовете на политиката на сближаване (които включват Европейския фонд за регионално развитие (и програмите Interreg), Кохезионния фонд, Европейския социален фонд плюс и Фонда за справедлив преход) вече предоставят 14 милиарда евро финансиране от ЕС за подкрепа държавите-членки при предотвратяването и управлението на рисковете, свързани с климата.

Фондът за солидарност на Европейския съюз (ФЕСС) е друг ключов инструмент на ЕС за подпомагане на възстановяването след бедствие. От 2002 г. помощта на ФСЕС е мобилизирана като знак на солидарност, като предлага подкрепа на държавите-членки на ЕС и страните, преговарящи за присъединяването си към ЕС , които са изправени пред природни бедствия и големи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Предвид нарастващата честота и интензивност на природните бедствия, Комисията получи увеличение на годишния бюджет на ФСЕС при неотдавнашния преглед на многогодишната финансова рамка (МФР). Годишният бюджет , предназначен за ФСЕС между 2024-2027 г., сега е около 1,1 милиарда евро.

В рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF) държавите -членки са поели ангажимент за близо 9 милиарда евро в своите планове за възстановяване и устойчивост за финансиране на мерки, свързани с готовността за природни бедствия, включително реформи и инвестиции, насочени към адаптиране и предотвратяване на рискове, свързани с изменението на климата, като напр. наводнения, пожари, бури и суши.

Освен това стратегическите планове на ОСП (2023-2027 г.) подкрепят инвестиции, насочени към възстановяване на земеделския или горския потенциал след природни бедствия, неблагоприятни климатични събития или катастрофални събития. Това включва мерки, които допринасят за смекчаване на изменението на климата и адаптиране към него, с бюджет от 93 милиарда евро от 2023 до 2027 г.

Селскостопански резерв от 450 млн. евро годишно

ОСП 2023-2027 г. също така включва селскостопански резерв от най-малко 450 милиона евро годишно, за да помогне на фермерите да се справят със смущения на пазара или извънредни събития, засягащи селскостопанското производство или разпространение. През последните години резерватът беше разгърнат многократно, за да подпомага пряко земеделските стопани, засегнати от изключителни неблагоприятни климатични явления.

Leave a Comment