Днес Доклад за европейските почви: Органичният въглерод намалява, ерозията се увеличава, 50% от торфищата – деградирали

Заради войната Украйна загуби над 10 милиона от 60-те милиона хектара земя

Стартиран днес на  Форума на заинтересованите страни от Обсерваторията на ЕС за почвитедокладът за състоянието на почвите в Европа за 2024 г. оценява състоянието на деградацията на почвите в ЕС и други страни в Европейското икономическо пространство, включително Украйна, Турция и Западните Балкани. Докладът показва тревожно състояние и тенденции, като деградацията на почвата се влошава много през последните години, и подчертава необходимостта от незабавни действия за обръщане на тази тенденция. 

Например общата ерозия на почвата се оценява на 1 милиард тона годишно в целия ЕС. Към днешна дата приблизително една четвърт (24%) от почвите в ЕС са засегнати от водна ерозия, главно в обработваеми земи, като прогнозите се отнасят до възможно увеличение от 13-25% до 2050 г. Неустойчивата водна ерозия засяга около една трета (32%) земеделска земя. Механичното разбъркване на почвата, обичайна практика в селското стопанство, също може да инициира деградация на почвата. Това явление, наречено ерозия на почвата, може да има значително въздействие върху култивираните полета. Други форми на ерозия включват вятърна ерозия и прибиране на реколтата, наред с други.

Хранителните дисбаланси също се увеличават: сега се оценява, че засягат 74% от земеделската земя. Тези промени в състава на почвата могат да имат отрицателни последици. Например, излишъкът от азот се увеличава и може да бъде вреден за човешкото здраве, културите, екосистемите и климата. Междувременно органичният въглерод в почвата, който е от съществено значение за поддържането на почвата здрава, намалява в земеделските райони. Приблизително 70 милиона тона от този органичен въглерод са били изгубени от обработваемите площи в ЕС и Обединеното кралство между 2009 г. и 2018 г.

Деградацията на торфищата също е обезпокоителна. Тези влажни зони са основни поглътители на въглерод: те абсорбират парникови газове от атмосферата и ги съхраняват, като допринасят за смекчаване на изменението на климата. Когато се влошат, торфищата могат да освободят тези газове обратно в атмосферата. В ЕС дренажът на торфищата е отговорен за около 5% от общите емисии на парникови газове. 50% от торфищата в ЕС сега се оценяват като деградирали, много от които са непоправимо увредени.

Извън ЕС ситуацията е също толкова тежка – особено в Украйна, където военните действия причиниха сериозно унищожаване на почвата. Над 10 милиона от 60-те милиона хектара земя в Украйна се оценяват като унищожени поради инвазията на Русия. Възстановяването от тези щети може да отнеме десетилетия или дори векове. В Турция около 1,5 милиона хектара земя имат проблеми със солеността, което може да повлияе както на селскостопанската производителност, така и на здравето на екосистемите. Западните Балкани съобщават за над 100 идентифицирани замърсени или потенциално замърсени места поради минни и промишлени дейности, въпреки че истинската степен на замърсяване на почвата в тези райони остава неизвестна.

Leave a Comment