Г. Първанов: Много тесен кръг в БСП взима решения и той не е легитимен

Не бих се подписал под искането за импийчмънт на президента, каза бившият държавен глава

В БСП няма единство, а решенията се вземат в много тесен кръг, заяви днес по Нова телевизия президентът (2002-2012 г.) Георги ПървановГеорги Първанов. На въпроса кой участва в него, той отговори, че не може да изброи имената. „Няма значение кой е този кръг, важното е, че той не е легитимен“, сигурен беше Първанов. Той допълни, че политическата отговорност от взетите решения се носят от председателя. „Някои от решенията, които бяха взети и за които ние научихме от медиите, навяват мисълта за икономически интереси“, зави той.

Според президента има нуждата от един нов ляв проект и тя ще се увеличава с времето. Първанов смята, че са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс. „Възможно е БСП да се промени и е задължително това да стане. Трябва да се промени идейно. Виждаме, че в цяла Европа левицата търси нови групи. Не може пенсионерите да бъдат единствената група, на която се опира българската левица“, заяви той и допълни, че БСП вече не е толкова голяма партия – нито като членски състав, нито като влияние.

Бившият държавен глава съобщи, че има намерение да направи мрежа от дискусионни клубове. „Ще стартираме тези дискусии на 22 септември. Първата ще е се казва „А сега накъде?“, каза той и добави, че в нея ще участват и хора от лявото пространство.

„Политиците затвориха решаването на въпросите в собствения си кръг и изключиха хората“, каза Първанов.

Аз искам да отворим политиката за хората, които знаят и могат, каза Георги Първанов. „Ако проектът АБВ не беше замразен, сега БСП и ДПС нямаше да разчита на „Атака“, допълни той.

Първанов заяви, че очаква от кабинета проява на характер. „Позитано“ да не се крие и да не бяга от собствената си отговорност за решенията, които предлага, призова пак Георги Първанов и добави: „Имам чувството, че на „Позитано“ има една група от няколко души, които си мислят, че вече всичко им е позволено“, допълни той.

Попитан би ли сложил подписа си под искането за импийчмант на президента, той отговори, че не би го направил. „Аз съм за това да има стабилни институции.“

Подкрепям изявлението на външния министър по отношение на Сирия – то е мъдро и национално отговорно, заяви Първанов. „Откривам много прилики с войната в Ирак. Тогава направих изявление, че не подкрепям тази война, с аргумента, че всяка война е тежка за народите. В Сирия може да се повтори това, което виждаме в Ирак, в Либия, в Египет“, допълни Първанов.

 

Leave a Comment