Жалко: Националната продукция от ябълки стига за 3-4 кг на глава от населението

По-слаби реколти и по-малко площи с винено грозде и ябълки отчита МЗХ

Реколтите от винено грозде и ябълки са по-малки тази година. Ако за ябълките все още има възможност да подобрят последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), тъй като активната беритба продължава, то за виненото грозде няма такъв шанс – почти е прибрано.

При ябълките министерството отчита 840 кг/дка среден добив при 933 миналата година. Лошата новина е, че той е под минималния, който се изисква за получаване на обвързано подпомагане – близо 1200 кг/дка. Площите с ябълкови насаждения са с 1500 дка по-малко в сравнение с 2023 г., а именно 41 250 дка. Към средата на октомври продукцията от ябълки е с почти 15% по-слаба и е едва 22 650 тона при реколтирани 26 950 декара. Остава да се обере реколтата от още 14 300 дка. Ако средният добив продължи да е към 840 кг/дка, то тогава националната ябълкова реколта ще е общо към 34 662 тона.

Разделено на населението в страната (6,7 млн. души), на един българин ще се паднат към 5 кг родни ябълки. От това количество обаче трябва да извадим ябълките, които отиват за производство на оцет и сокове. Те са около 35% от цялата продукция и след тях на глава от населението количеството пада на малко над 3 кг ябълки за свежа консумация на глава от населението. Тоест между 15-20 ябълки според големината им. Това дава яснота защо в търговската мрежа българските ябълки се предлагат само няколко дни, за да отстъпят през огромната част от годината на вносните – предимно от Полша и Италия.

Тази година площите с винени лозя са с около 10 000 декара по-малко – 283 080 дка. До 17 октомври са прибрани 125 770 тона, което е с 5% намаление спрямо миналата година по това време. Средният добив е с 11,1% по-слаб – 458кг/дка. Той е с 57 кг по-малко в сравнение със средата на октомври 2023 г.

Реколтата от десертни лозя вече е прибрана, но като цяло тя е незначителна. Десертните лозя също намаляват като площи с малко над 1000 декара за година и вече са 25 860 дка. При тях отчетеният среден добив е 488 кг/дка, което е с 30 кг повече спрямо миналата година. Общата продукция е 12 532 тона.

Leave a Comment