От 15 ноември започват Рождественските пости

От днес и през следващите седмици до Рождество Христово е време на пости. Рождественските пости  традиционно започват на 15 ноември и продължават до Коледа, 25 декември.

Чрез дисциплината на гладуване се вярва, че като се научиш да управляваш първичното желание на тялото за храна, другите светски желания също могат да бъдат по-лесно регулирани. Чрез тази практика човек има по-добра възможнст да се приближи по-близо до Бог.

Докато постът влияе отлично на тялото, важно е също така този, който пости, да се опита да потисне гнева, завистта, алчността, ленността, горделивостта и похотта. Православното богословие вижда синтез между тялото и душата, така че това, което се случва на тялото, се отразява и на душата. Жест на даряване също се поощрява.

В източноправославната църква, постите традиционно изключват от менюто месни продукти, яйца, млечни продукти, риба, мазнини (олио) и вино. Олио, риба и вино се допускат в определени дни по време на постите

15-22 ноември – спазва се строг пост
23 ноември – 19 декември – позволено е олио, вино, риба и морски дарове – с изключение на сряда и петък, когато се спазва строг пост
20- 24 декември – строг пост
25 декември – край на постите

По време на поста за изключително полезни се смятат ядките, пълнозърнестите продукти, плодове и зеленчуци. Липсата на белтъчини може да бъде предотвратена ако се наблегне на храни като нахут, боб, леща, киноа, ориз, булгур и гъби. Много е полезно и консумирането на повече плодове като банани, ябълки и портокали, както и свежи зеленчуци.

Leave a Comment