Спас Русев – най-значимият играч на пазара на хотели

Инвестиционни сделки за над 54 млн. евро са сключени за 8-те месеца на годината

Инвестиционните сделки с недвижими имоти в България са възлезли на обща стойност 54.2 млн. евро в периода януари-

Спас Русев

Спас Русев придоби два от най-атрактивните столични хотела само за 14 месеца

август 2013 г. Обемът им вече е с 26% над този за цялата 2012 и с 49% повече от същия период на 2012 г., показват данните на консултантската компания „Фортън“. През миналата година хотелите Radisson Blu и през настоящата Hilton са най-значителните активи, чиито собственици са се сменили през 2012 и 2013 г. до момента. Това лято Hilton премина в ръцете на съветника на Симеон Сакскобургготски – Спас Русев, който плати за него 24 млн. евро. Миналото лято Спас Русев закупи и Radisson Blu, като според някои източници сделката е била за 10 млн. евро плюс изплащане на големи задължения, натрупани от предишния собственик.

Друга голяма сделка тази година е продажбата на „Панорама мол“ (новото име на „Мол Плевен”), едновременно първата сделка с търговски център от 2011 г. до момента и първата успешна публична продан на актив с подобно качество. Предстои молът да бъде завършен и да отвори врати в началото на 2014 г.

„Наблюдавахме съществени сделки с хотели. Знаем, че и други са обект на преговори. Имаме и примери за единични търговски центрове, които стоят добре на пазара, но приходите трудно покриват задълженията им. Наличието на тези два типа проекти е предпоставка да продължат досегашните тенденции при инвестициите – придобиване на подбрани имоти, които имат качествата да се превърнат във водещи, или такива които изпитват недостиг от капитал или имат нужда от средства за разширение или довършване“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Пазарният дял на българските купувачи на инвестиционния пазар е останал висок, макар че намалява на 56% в периода януари – август 2013 г. от 75% през 2012 г. – подобни колебания са в рамките на нормалното предвид ограничения брой сделки.

Кой е Спас Русев

Известно е, че преди 10 ноември 1989 г. той е работел като шофьор в УБО. Финансовият му възход започва, когато в началото на 90-те години като член на СДС е назначен за зам.-председател на Агенцията за чуждестранни помощи. Има много публикации за това колко мащабно Русев се е възползват от притока на финансови и стокови помощи от чужбина, но сред тях нито една не би издържала в съда.

 

Leave a Comment