Над 1000 служители от „Български пощи“ на жълтите павета

КНСБ заплаши с национални митинги и стачки ако не бъдат изпълнени социалните искания към правителството

протестНад 1000 служители на „Български пощи“ от цялата страна се събраха днес на протест пред Министерския съвет. Те бяха организирани от КНСБ и носеха знака и знамената на синдиката. Пред Нова телевизия една от служителките каза, че заплатите в държавната компания не са повишавани от 6 години, а персоналът вече е принуден сам да купува канцеларски материали – химикали и кламери. „Компютрите ни са от миналия век“, оплака се още жената. Протестиращите се обявиха против приватизацията на дружеството и поискаха да бъде въведена универсалната пощенска услуга.

„Български пощи“ завърши 2012 г. със загуба от 11 милиона лева, толкова се очертава да е тя и тази година.

Протестиращите не успяха да се срещнат с правителството, което започна редовното си заседание в сряда веднага след като стана ясно, че парламентарен кворум не е постигнат и няма да има обсъждане на темата на вота на недоверие.

До момента е ясно, че кабинетът е приел акцизът на природния газ да бъде увеличен с 500%, за да се достигнат предварителните договорености с ЕС за постепенно изравняване на нашите ставки с европейските.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви пред медиите, че ако няма промяна в социалната политика на правителството, синдикатът е готов да организира национални протести. „Ако няма ясна визия за това, че доходите на хората трябва да бъдат променени – заплати и пенсии, ние сме готови да вървим към всички възможни форми на протести, национални митинги, стачни действия и всичко останало, което решат нашите браншови и регионални структури“, обясни Димитров.

Той даде срок на правителството до 15 октомври да вземе мерки за стимулиране на предприятията, които създават работни места.

Leave a Comment