Реформаторите искат Конституционният съд да върне независимостта си

Петър Москов

Петър Москов

Реформаторският блок предлага на президента Росен Плевнелиев да оспори пред Конституционния съд решението на Народното събрание от 19 юни, когато депутатите гласуваха за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според реформаторите то е антиконституционно.  Заместник-председателят на Демократи за силна България Петър Москов заяви пред БНР, че това е възможност Конституционният съд да върне ролята си на независим орган:

„Отговорът на простия въпрос, който трябва да даде КС, е има ли право НС да нарушава Конституцията. Това не е заяждане от типа на дребното, което гледаме ежедневно в парламента, а това е възможност КС да се върне там, където му е мястото: именно като фундамент на държавното устройство и да излезе от вменената му от задкулисието роля на поддръжник на мафиотската инфилтрация във всички държавни институции.

Ваньо Шарков от „Синьо единство“ обясни, че експерти по конституционно право дават всички мотиви на президента да направи последен опит през правомощията, дадени му от Конституцията, да възстанови справедливостта в страната.

Leave a Comment