84 млн. лв. акциз за фермерите догодина – договорен

Министър Греков съобщи, че през декември животновъдите ще получат 40 млн. лв., но това няма да спре готвените за утре протести на бранша
роторна косачка на Петко и Иван Драганови

Роторна косачка от парка на „Петко и Иван Драганови сие“

84 млн. лв. акциз за горивата договори за 2014 г. аграрният министър Димитър Греков с премиера Пламен Орешарски и с финансовия министър Петър Чобанов. Сумата е заложена в националния бюджет. Тя ще се раздава обратно на фермерите, които ползват горива в производството. Това съобщи проф. Греков в предаването „Под лупа” по ТВ „Европа”.

Още през септември и от финансовото министерство информираха за акцизното облекчение. До 2010 г. производителите получаваха средства, за да покрият частично разходите по налога. След това обаче тогавашният финансов министър Симеон Дянков отряза тази привилегия. За нея отново се заговори през зимите на 2012 г. и 2013 г., но всичко остана в сферата на обещанията. Едва сега облекчението влиза в националните сметки за 2014 г.

От държавната помощ ще се възползват 70 хиляди фермери, които ще използват по-евтино гориво за производството на първични култури. Схемата ще важи и за животновъди, както и за лозарството и овощните култури. Идеята е, чрез ваучери разпределени на квотен принцип, земеделците да приспадат акциза върху необходимото им гориво (газьол), разкриха от финансовото министерство през този септември.

Ваучерите ще се дават от фонд „Земеделие“.

Регистрираните земеделски производители ще кандидатстват за тях на два етапа. Първоначално ще се попълва декларация за прогнозното потребление на гориво, на база на което производителите ще получат ваучери за 60% от държавната помощ предвидена за тях. В края на годината реалното потребление на гориво ще се засича и ще бъде изплащана останалата държавна помощ. Един производител обаче няма да може да получава повече от 8 ваучера годишно, като броят ваучери ще се определя от потребеното гориво. 8 ваучера ще получават стопаните, които изразходват над 3701 литра гориво за година.

От студиото на ТВ „Европа“ министър Греков посочи още, че през декември т. г. на животновъдите ще бъдат изплатени още 40 млн. лв.  и припомни, че през последния месец по техните сметки са преведени близо 45 млн. лв.

Това обаче няма да спре готвения за утре протест на бранша. В 11 часа животновъдите планират да спрат движението по магистрала „Тракия“ при село Труд, Пловдивско.

Министър Греков уточни още,че обратното начисляване на ДДС за сделки със зърно ще започне от 1 януари 2014 г.  Работи се по съставянето на наредби за връщането на ДДС на производителите в срок до 1 месец.

 

 

 

 

 

Leave a Comment