Великден е, Христос Воскресе!

В полунощ на събота срещу неделя с камбанен звън и запалени свещи православните християни посрещнаха Великден, поздравявайки се с „Христос Воскресе!“ и „Воистину Воскресе!“.

Великден е най-святият празник за миряните по целия свят. На този ден църквата отбелязва Възкресението на Божия син Иисус Христос. Някои от традициите и обичаите датират още от древността, а днес сме ги приели, като част от сакралността на този ден.

Христос воскресе из мертвих,

смертию смерт поправ

и сущим во гробех

живот даровав.

Христос възкръсна от мъртвите,
като със смърт смъртта потъпка
и на тия, които са в гробовете,
дарува живот.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя се ходи на черква за тържествената великденска литургия, след което идва ред на празничната трапеза, около която се събира цялото семейство. На нея най-напред се разчупва обредния хляб от най-възрастния в дома на толкова парчета, колкото са хората в семейството, като задължително се оставя къшей хляб и за Бога. Деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже „борец“, ще бъде най-здрав през годината.

На Великден всички обличат нови дрехи. Играе се и първото хоро след Сирни Заговезни. То е буйно и весело и е израз на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата в победата на доброто над злото.

След обяд на Великден идва ред на обичая „люленки“. Всички моми отиват на място, където има високо дърво и се люлеят за здраве. Тук идват и момците и всеки гледа да се полюлее, за да се предпази от змейове и болести.

В понеделник, първият ден от т.нар. Светла (Томина) неделя, в някои райони съществува обичай, наричан „размятане на яйца“, затова и денят се нарича „разметан понеделник“. Застанали в две групи, една срещу друга, момичета и момчета търкалят червени яйца помежду си.

Агро Пловдив желае на всички здраве, мир, любов, късмет и благоденствие!

Leave a Comment