С щитове и палки спряха протеста на животновъдите (видео)

Жандармерия залепна за фермерите, подкара автомобилите им като стадо по магистралата, а после разцепи групата им
В петък браншът ще блокира КПП „Капитан Андреево“
майка с бебе - протест на животновъдите

Мая с най-малкия протестиращ

11:00 ч пред село Труд днес, 6 ноември. В една от отбивките за автооказионите са спрели десетки автомобили, непрекъснато прииждат още. Пълно е с животновъди, които са пръснати на групички. Точно преди седмица на същото място те решиха, че днес ще се съберат на протест пак тук и ще блокират автомагистрала „Тракия“. Репортерите правят интервюта и се радват на седеммесечното бебе Кольо от село Три кладенеца, Врачанско. Майка му Мая го дундурка, него, най-малкият протестиращ. Един от фермерите обяснява, че ще изчакат да се съберат до 12 часа, след което ще блокират магистрала „Тракия“. Има няколко полицейски автомобила – не повече от тези, които бяха тук миналата сряда.

Между 11:30 и 12 часа изведнъж започват да свирят полицейски сирени

на шосето и всички спират да говорят. Автомобилите вият и отминават –

Аврам Аврамов с плаката

Аврам Аврамов мшново крой полецйеските коли с плаката

цяла колона. Водят ги 8 камиона, на които пише жандармерия. След като стигат завоя към магистралата, камионите спират един след друг, след тях и автомобилите. Броят им е над 20. Заедно с тези, които са при животновъдите и с необозначените полицейски коли, сигурно надхвърлят 30.

Животновъдите гледат и не вярват. Споглеждат се и се изнервят. Полицаи и жандармерия слизат на улицата и чакат. Двете групи взаимно се преценяват.

В това време животновъдът Аврам Аврамов демонстративно минава край униформените, понесъл плакат с обръщението „Гробари“.

Животновъдите тръгват към жандармерията

Животновъдите тръгват към жандармерията

Животновъдите се събират и един от организаторите – Бойко Синапов, съобщава високо, да го чуят всички.

„Колеги! Подхождаме всичко заедно. Какво ще се случи, не мога да ви кажа.
седнали на асфалта животновъди

Превземането на пътя към Труд

Оттук към магистралата подхождаме в широка редица. Възрастните да минат най-отзад. Спокойно, колеги, тръгваме.“

В същото време жандармерията също се подготви и униформените нахлупиха каските.

Един от животновъдите се опитва да вдигне духа на другите, но негов колега го прекъсва с думите: „Сега като ти килнат шапката, да видим какво ще правим.“

Фермерите се подреждат горе-долу в редици и тръгват по отбивката, която стига до пътя за магистралата.

Жандармерията се групира и застава на пътя – с каски и щитове, няма непокрит метър на пътя.

Челната редица както върви напред срещу стената от щитове,

изведнъж се обръща на 90 градуса наляво и емва към шосето

между Пловдив и Труд, което е на стотина метра настрани. Започва бързо прескачане на мантинелите. Този ход изненадва жандармерията и тя се оказва неподготвена за този пробив.

Ето така животновъдите прескочиха две мантинели и блокираха автомобилите, които идват от Пловдив към селото.

Униформените веднага ги обхванаха като сандвич – отпред и отзад на протестиращите, редиците със щитове се построиха, движението спря и животновъдите седнаха на пътя.

Полковникът преговаря с животновъдите

Полковникът преговаря с животновъдите

Един от униформените с пагони на полковник пристигна на преговори. Очевидно, той ръководеше акцията.

Полковникът съобщи, че затварянето на магистралата не е разрешено.

Бойко Синапов опонира, че за това намерение са уведомени всички институции. Полковникът повтори, че няма разрешение. Животновъдите опитаха да измолят 10 минути блокада. „Не се пазарете, не е разрешено“, потрети униформеният. „И вие няма има какво да ядете, ако ние фалираме, момчета“, „Изнемогваме“, „Този протест е и за вас“,говореха един през друг фермерите.

В един момент животновъдите усетиха колко е жалка ситуацията. Те са се събрали, искат да протестират и не могат да изразят протеста си като спрат движението по магистралата. При тях не идват никой от управляващите, вместо това им изпращат огромен брой жандармерия. „Това е липса на уважение към бранша. Обидно е. Нагло е“, заговориха животновъдите.  „Колко ресурс е отделила държавата, за да ни спре?“

„Тази полиция е колкото тяхна, толкова и наша“,

заговори Бойко Синапов. „Тя трябва да пази и нас, тя е отговорна за нас. Благодаря ви“, обърна се той към жандармерията.

„Оттук, всички се казваме по колите и тръгваме към София“, обяви Синапов.

първото спиране на автомагистралата

При спрелите на магистралата автомобили веднага пристигна ескортът

Животновъдите станаха от асфалта и тръгнаха бавно, на групи. Говореха си тихо и се насочваха към  автомобилите. После се качиха на тях и поеха по пътя към магистралата. Веднага щом стъпиха на аутобана, протестиращите отбиха в аварийната лента и започнаха да се изчакват.

Жандармерията се усети.

Обозначени мотори, камиони и автомобили приближиха към спрелите и им наредиха да се качат и да продължат. „Забранено е да спирате в аварийната лента, ще ви глобим“, повтаряха полицаите. Някои от фермерите вдигнаха предните капаци на автомобилите, което ядоса униформените. „Карайте, карайте“, викаха те, като не позволяваха на другите автомобили от протестната група да спрат в най-крайната лента.

Така, керванът отново потегли под ескорта на полицейски автомобили и мотори. Движеше се бавно, като подкарано желязно стадо, в средната лента на пътя към София. След това на водача на челния автомобил му хрумна да отбие в бензиностанцията на „Петрол“, която е малко преди отклонението за Асеновград и Смолян. Колите на всички протестиращи превзеха терена на бензиностанцията, където спирането не се наказва с глоба.

В същото време

„Петрол“ се оказа обкръжен от каски и щитове откъм магистралата.

„Продължаваме към София. Отиваме в министерството на земеделието. Ние имаме работа с него. То е отговорно за нас и затова, че ни излъга. Всички по колите“, нареди отново Бойко Синапов.

преграждане на бензиностанцията

Полицията прегради изхода на бензиностанцията

Неговият автомобил бе пръв на изхода на бензиностанцията и жандармерията го пропусна. Пропусна още две коли и пътят бе препречен и затворен.

Идеята на полковника, ръководещ акцията срещу животновъдите, бе да разбие групата.

Да пуска по няколко автомобила, да спира другите и така, докато се разсеят в гъмжилото от МПС-та по магистралата.

Пет минути след като Бойко Синапов бе поел по „Тракия“, полицията пропусна следващите 2-3 автомобил и спря останалите.

Ето така приключи днешният протест. Полицията успя да разбие компактността на фермерите и един по един всеки от тях потегляше към родния си край.

От организаторите съобщиха на „АгроПловдив“, че в петък животновъдите отново ще се съберат. Пак в 11-11:30, но този път на КПП „Капитан Андреево“.


Видеото е на „Пловдив утре“

 

 

 

Leave a Comment