Греков обсъжда със собственици на мандри проблеми на животновъдите

Министърът обеща да предаде пасищата и ливадите на фермерите, те обявиха, че след толкова лъжи, вече не вярват на никого

Среща на Греков с млекопреработвателиМинистърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се срещна днес с млекопреработватели, за да обсъди проблемите на животновъдите, както и на мандрите. Пред представители на Националната асоциация на млекопреработвателите посочи, че една от важните стъпки в защита на интересите на животновъдите е те да могат да ползват пасища от Държавния поземлен фонд без търг, което ще стане възможно с подготвените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Вчера на неосъществения протест на животновъдите, от бранша заявиха, че нямат никакво съмнение относно пасищата и ливадите. „Няма да ги получим, това са само приказки. Изобщо не вярваме, защото те се раздават само на хора, близки до властта, което е престъпление. Пасищата и ливадите не се ползват от животновъди, а единствената цел на заграбването им е определени хора да получат европейските директни плащания за тях“, каза Бойко Синапов. И други животновъди смятат, че общинските и държавните мери не могат да преминат за стопанисване от бранша по простата причина, че за ползването им има подписани дългогодишни договори. „Всяка година ни лъжат, всеки министър ни обещава, но това не се случва. Така ще е и сега“, казаха фермерите.

Министърът съобщи на преработвателите, че се водят разговори с представители на големите търговските вериги за по-облекчени условия към българските производители и родната ни продукция.

На срещата млекопреработвателите предложиха в Програмата за развитие на селските райони да бъдат включени специфични мерки за подкрепа на отрасъла, сред които подпомагане на планинското животновъдство и увеличаване на заетостта в тези региони. Министър Греков посочи, че сега е моментът те да бъдат обсъдени и разгледани от екипа на МЗХ.

 

 

Leave a Comment