Стартиращи фирми взимат 50 000 евро за туризъм по новата ПРСР

Вариантът за разпределение на 2.338 млрз. евро по новата Програма за селските райони е готов и ще се обсъжда от работна група до 6 декември

селски туризъмСтартиращи фирми на млади фермери (до 40 г.) ще могат да получат до 50 000 евро за неземеделски дейности през 2014-2020 г. Бизнесът трябва да е свързан с туризъм, занаяти или производство на енергия от отпадъци. Това е заложено в разработката на бъдещата Програма за развитие на селските райони (ПРСР), която е готова в суров вид в Министерството на земеделието и храните и е разпратена до членовете на тематичната работна група. До 6 декември проектът трябва да бъде обсъден, а до края на годината изпратен в Брюксел, съобщава в. „Преса“.

Половината от помощта до 50 000 евро за прохождащи фирми ще се дава авансово до 3 месеца след сключване на договора.

Финансирането на инвестиции във вече създадени неземеделски дейности не може да надхвърля 75% от разходите. Европейските субсидиите, предвидени за тези случаи са за проекти на стойност между 5000 и 400 000 евро.

В концепцията за разпределение на бюджета по ПРСР през 2014-2020 г. са предвидени помощи и за създаване на фермерски пазари. В тези тържища, които ще се правят в партньорство между общини и земеделски производители, ще се изграждат и цехове за първична преработка на плодове и зеленчуци, както и хладилни съоръжения.

Бюджетът по ПРСР през следващия 7-годишен програмен период е 2.338 млрд. евро за България.

Очаква се в ранната пролет Брюксел да одобри нашия вариант за разпределение на субсидиите и раздаването им да стартира с приемане на проекти на млади фермери през месец май. Те ще имат право на подпомагане по мярката „Развитие на стопанства и предприятия“.

Leave a Comment