До 56 лв./дка субсидии могат да получат стопанствата до 300 дка

Още догодина малките фермери ще усетят положителните резултати от новата аграрна политика, обещават от министерството

малък фермерОт 2015 г. малките фермери, които обработват до 300 декара земеделска земя, ще получават по-големи субсидии. Принципът за „първите хектари“, за каквито се смятат стопанства с до 30 ха, е доброволен за държавите членове на Европейския съюз, а нашето министерство е решило да го приложи, съобщи в. „Преса“.

Предвидено е новите правила да влязат в сила от 1 януари 2015 г., но от министерството обещават още тази година малките фермери да усетят по-доброто отношение към тях. Според регламента за подпомагане на стопанствата до 30 ха (300 дка) могат да се заделят не повече от 30% от пакета със субсидии, като увеличението не бива да надхвърля 65% от помощта за ха.

През 2014 година България ще получи от ЕС приблизително 1.3 млрд. лева. От тях 85 млн. ще бъдат разпределени към животновъди, зеленчукопроизводители и овощари. Остатъкът ще се разпределя на допустимите за подпомагане площи. Според изчисленията фермерите ще получат 34 лева на декар, а малките производители с до 300 дка стопанства могат да вземат 22 лева допълнително или общо 56 лева на декар. От аграрното министерство обаче обясняват, че не са готови да раздадат толкова големи суми. През януари МЗХ ще вземе окончателно решение относно конкретната сума.

От друга страна пък по-едрите земеделски производители могат да загубят очакваните средства, тъй като новите европейски правила дават възможност всяко правителство само да реши процента, с който да намалява субсидиите, ако те надхвърлят 150 000 евро за стопанство.

Leave a Comment