Звъним на денонощен тел. 0700 12299: Ало, имам проблем с търговеца

 Агенцията по храните ще публикува черните фирми нарушителки

Пламен МолловОт днес до Ивановден можем да звъним денонощно на горещия телефон 0700 12299, който е на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На дежурния можем да подаваме сигнали за некоректни търговци, некачествена храна, лоша хигиена, нерегламентирана търговия. От БАБХ съветват потребителите, които подават сигнали за лоши продукти, да посочват вид и наименование на храната, производител, партиден номер и срок на годност, както и обекта, от който храната е закупена.

Фирмите доставчици на храни, за които е установено, че са чести нарушители, че влязат в черен списък, който ще бъде публикуван на новата електронна страница на БАБХ, съобщи изпълнителният директор проф. Пламен Моллов. В него ще влязат всички, които имат отговорност и са я нарушили повече от един път.

Не бива да вярваме на една фирма 100% само защото има добра репутация, предупреди директорът.

Моллов съобщи още, че от днешния Никулден до Ивановден Агенцията по храните ще приложи плана 24/30. В превод той означава, че ще има екипи, които ще дежурят по 24 часа в денонощието, което ще продължи 30 дни. Причината е в засиленото пазаруване по това време на годината.

Пазари, борси за риба и предприятия в сектора, хипермаркети, заведения за хранене и др. ще са в центъра на вниманието на БАБХ. Основно ще се инспектират хигиената в обектите, документацията, съпровождаща продуктите, личната хигиена на персонала. Днес вече има установени нарушения, свързани с продажбите на риба и са иззети количества. 

Студентският празник – 8 декември, също ще бъде под контрол, защото тогава рискът от некачествени продукти в хотели и системи ол инклузив, е завишен.

Въвеждат се още и мобилни групи, които ще бъдат насочвани директно от БАБХ. Тоест, втори екип ще проверява дали първият си е свършил работата. 

Според ръководителя на БАБХ има сериозен резерв за преструктуриране на дейностите на агенцията. „Това не е операция, която да задоволи моето научно любопитство. На базата на анализ ще намерим вътрешните ресурси, за да подобрим ефективността на контрола, който трябва да е превантивен“, каза Пламен Моллов. 

Горещият телефон на агенцията 0700 12299 ще бъде включен по празниците денонощно. От БАБХ съветват потребителите, които подават сигнали, да посочват вид и наименование на храната, производител, партиден номер и срок на годност, както и обекта, от който храната е закупена.

 

Leave a Comment