Чудят се колко да получават младите фермери – 35, 50 или 70 хиляди евро

Вариантите ще бъдат обсъдени с браншовете в началото на февруари, обещават от аграрното министерство

mlad-fermerТри варианта за подпомагане на младите фермери обмисля земеделското министерство. Производителите ще получават 35, 50 или 70 хиляди евро. В момента помощта за фермерите до 40-годишна възраст е 25 хиляди евро, като тя се изплаща на два транша в рамките на 5 години, какъвто е срокът за усвояване на сумата. По-големият размер на субсидията по тази мярка в новата Програма за развитие на селските райони ще бъде координиран и с по-дълъг срок на изпълнение на проектите, с които кандидатстват младите фермери, съобщи аграрният министър Димитър Греков.

За последно мярката за младите фермери бе отворена на 18 ноември 2013 г., но бюджетът ѝ бе орязан на 10 млн. евро. Едва 400 производители ще могат да влязат в класирането, като общият брой на кандидатите е бил почти 2700. Ранкирането на проектите ще започне около 10 февруари. Според предварителната информация се очаква около 85 на сто от тях да са за създаване на ферми за калифорнийски червеи.  

Трите варианта за подпомагане на младите фермери по новата ПРСР ще бъдат обсъдени с браншовете в началото на февруари, обещават от земеделското министерство. Мярката пък ще бъде отворена през месец май.

Още от 2014 г. са предвидени по-големи субсидии за първите 300 декара. Това ще се почувства от производителите на зцеленчуци и плодове, тъй като именно те се вместват в тази рамка.

Leave a Comment