Репортери без граници: Шокирани и възмутени сме от Б. Борисов

Премиерът Борисов

Бойко Борисов точно до портрета на Живков

„Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.“

Това публикува днес на официалната си страница Международната организация „Репортери без граници“.

Повод за изявлението им е една изпусната от Бойко Борисов реплика на 5 февруари  по повод скандала с досието „Буда“. Заобиколен от журналисти, които задаваха въпроси за вербуването на днешния премиер – тогава охранител,  Борисов заяви, че е много лесно да се „спретнат“ такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на „Репортери без граници“.

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз

Leave a Comment