Нова спогодба за превозите подготвят България и Турция

Българският министър на транспорта Данаил Папазов и турския му колега Лютфи Елван постигнаха консенсус за разрешаване на проблемите на българските превозвачи при преминаването им през Турция. Това стана след шестчасови конструктивни преговори в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерствота на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Данаил Папазов

Данаил Папазов

По време на преговорите беше зададена рамката за подготовка на нова спогодба, която да замени действащата от 1977 г. – Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари между двете страни.

Двамата министри се договориха новият документ да включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без превозите от/за трета страна. При изготвянето на спогодбата се предвижда значително увеличаване на разрешителните от/за трета страна при влизането ѝ в сила.

През първата седмица на месец март експерти от двете страни ще се срещнат в Истанбул за да изготвят проектоспогодбата. Документът трябва да бъде готов до края на месец март и след обсъждане от двете страни да бъде подписан до края на месец април.

Договорено беше от 1 март да се създаде call centre в ИА „Автомобилна администрация“ в София и в Генералната дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара, за разрешаване на всички проблеми и спорни въпроси при обработката на документите на товарните автомобили на двете страни. Двете администрации се задължават да изработят процедура и одобрят набор от документи за представяне на съответните компетентни органи.

До влизане в сила на новата спогодба, страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите, за да се облекчи дейността на фирмите при извършване на транспортни услуги на териториите на България и Турция.

Leave a Comment