20 февруари: Турският терорист Али Агджа е осъден на доживотен затвор за атентата срещу папа Йоан Павел II

На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмет Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен затвор за атентата срещу Йоан Павел II. По-късно той получи опрощение от папата и беше помилван от италианския президент.

Атентатът срещу папата

Атентатът срещу папата

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада папа Йоан Павел ІІ е прострелян от Агджа, член на организацията „Сивите вълци”. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По онова врем той е служител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан” в Рим. Изправен е пред италианския съд – не е оправдан, но е освободен „поради липса на доказателства”.

Папата дава опрощение на Али Агджа

Папата дава опрощение на Али Агджа

На 18 януари 2010 г. Агджа излезе на свобода след почти 30 години, прекарани в затвора и направи ново гръмко изявление – този път, че покушението е било поръчано от правителството на Ватикана.

Агджа увери, че в атентата не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а „българската следа” е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз.

В интервю за Турската държавна телевизия Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е „мозъкът” на атентата срещу папата поляк.

Leave a Comment