От 3 март започва Великият пост – 40 дни здраве и радост!
Рибата е разрешена на 25 март – Благовещение, и на 13 април – Връбница
Великденският пост започва от Сирни заговезни – 2 март 2014 г., но пък още след Месни заговезни, който е утре, тези, които са решили да го спазват, трябва да се откажат от месото. Между Месни и Сирни заговезни все още са разрешени рибата, яйцата, млечните, виното и готвените с олио ястия. От 3 март обаче възможностите за хранене силно се стесняват, а олиото и виното са разрешени само в определеви дни (виж по-надолу).
Великият пост е най-строгият и продължителен пост през годината. Той започва седем седмици преди Великден и трае 40 дни. Напомня за 40-дневния престой на Иисус Христос в пустинята и чрез него Църквата приканва християните да се покаят и очистят душите и телата си, за да посрещнат Великден, празникът на възкресението.
Здравословният ефект от тези пости е изключително добър. Когато от трапезата изчезнат споменатите храни (особено месото), организмът се пречиства. Пречистването с лека, еднородна храна има магическо действие. Отстраняват се излишните белтъчини и токсичните натрупвания в тялото. Организмът се прочиства на клетъчни ниво и се освобождава от множество здравословни проблеми.
По време на постите биосинтезът се усилва и човек започва да усеща прилив на енергия. Това е съвсем естествено, тъй като когато „задръстеният“ организъм е вече прочистен, много по-лесно започват да се усвояват полезните съставки от поетата храна. Витамините, минералите и други жизненоважни компоненти се абсорбират много по-ефективно от обикновено. Подобряват се сънят и обмяната на веществата, паметта се засилва, дори доброто настроение се завръща. Причината е, че постът влияе и на хормонално ниво.
Един от безспорните резултати след постене е намаляване на телесното тегло. Точно заради това много хора избират поста като алтернативен вариант на диетата , тъй като е ефективен и здравословен начин да влязат във форма.
ПРАВИЛАТА НА ПОСТА
През целия пост риба се разрешава два пъти – на Благовещение, което се пада на 25 март и на Връбница (Цветница) – 13 април. Ето как започва и продължава постът след Сирни заговезни:
Първа седмица * | От понеделник до събота включително – строг пост (растителна храна без олио и вино) |
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие. |
Втора седмица | Сряда и петък – строг пост. Събота и неделя – олио и вино. |
|
Трета седмица | От понеделник до петък включително – строг пост. Събота и неделя – олио и вино. |
На Благовещение се разрешава и риба. |
Четвърта седмица | Както втората | |
Пета седмица | Както втората | |
Шеста седмица | Както втората | В събота (Връбница) – риба, хайвер или други безгръбначни животни. |
Страстна седмица | От понеделник до събота включително –строг пост. | Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. |
Оказва се, че има много, много храни, които могат да разнообразят ограниченията на поста. Освен ядките и плодовете, можете да подготвите различни салати от листни зеленчуци – марули, спанак, зелен лук, рукола и други. А също така от традиционните краставици и домати, от различни видове зеле, цвекло, репи.
Картофи, фасул, нахут, леща, ориз, макарони, варено жито, хляб и мед, тиквеник (когато олиото е разрешено) – възможностите не са една и две. В магазините за здравословни храни със сигурност могат да предложат и други идеи.
Отказът от блажно всъщност не е най-важното в постите. Църквата съветва заедно с постенето да се примирим с враговете си, като им простим от сърце. Да бъдем милостиви, да не завиждаме, да не осъждаме, да бъдем смирени. И нещо много необходимо – да се радваме на живота и да сме щастливи, че ни има.