Агрономът съветва: Пуснете дискова брана при овощните, напръскайте с мед и хербицид

Агрономът Йордан Тодоров

Агрономът Йордан Тодоров

С какво са заети в момента работниците на Института по овощарство в Пловдив, кой са най-належащите дейности в овощните градини? За да чуем от първо лице професионалистът, посетихме базата на института в Асеновград. Агрономът Йордан Тодоров ръководи бригадата и в същото време непрекъснато получава задачи от централния офис в Пловдив.

Резитбата продължава

В момента довършваме резитбата на дръвчетата, нищо, че някои от тях са цъфнали, обясни Тодоров. Овощните насаждения на института са големи по площи и резитбата не може да приключи само за няколко дни. Работниците довършват рязането при ябълката и крушата, а през миналата седмица са приключили с прасковите.

Третиране с медни препарати

От началото на месеца в градините с костилкови видове се третира с медсъдържащи препарати, които действат профилактично срещу гъбни заболявания. Агрономът е избрал да третира с фунгуран, но уточнява, че възможностите за избор на препарат не са една и две. Повечето дребни овощари пръскат с бордолезов разтвор, което също е вариант. Срещу къдравост по прасковите Йордан Тодоров е разпоредил да се третира с тирам.

Пуснете дисковите брани

В момента сме вкарали техника в насажденията, за да обработи междуредията. Дисковите брани разрохкват почвата и я аерират. От зимните валежи земята е уплътнена, а на места е преовлажнена, и това налага всяка пролет да се обработва плитко. Тази операция намалява и плевелите, които са започнали да се развиват.

Напръскайте срещу плевелите сега

Пръскането с хербицид в този период решава на 80-90% проблемите с плевелите през годината. Овощарският институт използва тоталния хербицид раундъп. На този етап житните плевели са развити най-силно, а широколистните са в по-начален етап. Хербицидът унищожава и едните, и другите. Действа и на едногодишни, и на

Порасналата подложка с присадена облагородена пъпка преди резитбата

Порасналата подложка от праскова с присадена облагородена пъпка преди резитбата

многогодишни плевели.

Премахнете издънките

Около доста дърветата има издънки, които са се появили още миналото лято. Ако не са били премахнати при зимната резитба, това трябва да се извърши сега. Храстите вътре в реда също трябва да се изчистят.

В питомника се реже над пъпката

В питомника започва съкращаването на водача на подложката. Клонът се отрязва над присадената облагородена пъпка, която е презимувала. Пъпката се открива и от нея през годината ще се развие ново стъбло с височина около 1.50 метра. „Някои колеги

... и след това

… и след това

практикуват пролетно присаждане на пъпки. Нашата практика е присаждането „на седло“ да се извършва през лятото, за да може напролет новото дръвче да започне растежа с пълна сила и към есента да е готово за продажба като разсад“, обясни Йордан Тодоров.

В питомника тревата също се чисти, но чрез механична обработка, защото използването на хербицид може да унищожи младите разсади. Там също може да се пръска с тирам, който действа превантивно срещу заболявания по прасковата, черешата, ябълката и кайсията.

 

Leave a Comment