Министър Греков обеща на производителите място на тържищата и държавна фирма за износ

500 данъчни работят от началото на годината при граничните пунктове и в търговиите на едро
България е № 1 в света по внос на турски домати

Димитър Греков„През следващия програмен период ще се даде възможност на зеленчукопроизводителите да се сдобият с място на борсите и тържищата, за да продават директно продукцията си.“ Това съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков пред Би Ти Ви тази сутрин. Другата пестеливо поднесена новина от него бе, че министерството замисля да създаде държавна фирма, която да изкупува българската зеленчукова и плодова продукция и да я изнася на външни пазари.

Повод за изявлението на проф. Греков стана репортаж от оранжериите на пловдивското Ново село. Дребните производители обясниха, че в момента марулите, които отглеждат, се продават на изключително ниска цена, а освен това нямат и пазар. Един от мъжете в репортажа постави на кантара къдрава салата, която се оказа с тегло 559 грама. „На борсата я продаваме максимум за 30 стотинки“, обясни производителят. „Вносът е много силен и затова е толкова евтино“, добави той.

Друг, който отглежда спанак в оранжерия, каза, че няма никаква реализация и затова смята да изоре мястото, а листният зеленчук да отиде за „зелено торене“.

България е най-големият в света вносител на турски домати и въобще на зеленчуци. От Индия и Виетнам пристигат консерви с кисели краставички, от Еквадор и от къде ли не плодове.

„500 данъчни работят от началото на годината по всички тържища и на митниците“, посочи министър Греков. Той няма още обобщени данни за резултатите от тяхната дейност. Но според него вече се издават повече фактури и вносът е под контрол.

Министър Греков отново призова дребните производители да се обединят, за да имат по-добър пазар, а също така да си поевтинят себестойността на продукцията. При срещите му с представители на търговските вериги са били посочени две основни пречки за влизането на българската земеделска продукция в хипермаркетите – малките количества, които фермерите индивидуално предлагат. И тяхната сезонност.

Земеделският министър потвърди, че от 2015 г. дребните производители ще получат подпомагане от директните европейски субсидии. Той подчерта, че това дали най-малките фермери ще изберат тази помощ или не, е тяхно доброволно решение. Греков уточни, че помощите са обвързани с условието кандидатите да си плащат осигуровки и данъци.

Leave a Comment