Фермерите да съобщават на пчеларите при пръскане

Задължително е фермерите да съобщават на пчеларите, когато решат да пръскат с препарати за растителна защита. „Издал съм специална заповед миналата седмица, с която да се контролират селскостопанските аптеки за продажбата на пестициди и торове. Наредбата, която е издадена, контролира и определя как да се извършва, кога и при какви условия, третирането с пестициди“, каза днес пред медиите в Бургас земеделският министър Димитър Греков.

„На ветеринарните лекари е наредено да сигнализират при случаи на измиране на пчели. За да бъдат компенсирани пчелари, чиито пчели са загинали в следствие на пръскане с пестициди, то те задължително трябва да са регистрирани като земеделски производители”, уточни министър Греков.

„В България няма генномодифицирани организми, растителни и животински, които да се продават на пазара”, каза още министърът.

Лесовъди бяха наградени от министъра

Лесовъди бяха наградени от министъра

По повод Седмицата на гората министърът връчи наградата за „Лесовъд на годината-2013“ в Бургас. Признанието заслужи инж. Сашка Иванова, а нейни подгласници са инж. Емил Ракъджиев, инж. Сергей Колов и инж. Константин Недев. За цялостен лесовъдски принос бе отличен инж. Стойко Желев. Той съобщи, че основен приоритет за МЗХ е ускоряването на процеса на сертифициране на държавните горски територии, което ще отвори нови пазари за дървесината  и  продуктите направени от нея.

 

Leave a Comment