Публичен дебат за обещаните 1250 евро за най-малките фермери

Той ще се проведе утре в София, негов инициатор е Националната асоциация на зърнопроизводителите

семинар на НАЗ - в залатаПубличен дебат за обещаното до 1250 евро подпомагане на най-малките фермери организира в 13 часа утре, 10 април, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Събитието ще е в зала „Мусала“ на Интер Експо Центъра в София.  Очаква се в него да вземат участие представители на всички браншове от сектор „Земеделие”.

Миналия месец НАЗ оповести своето становище, в което бяха посочени притеснения на бранша от прилагането на опростената схема. Зърнопроизводителите подлагат на съмнение ефекта при безусловно изплащане на фиксираните субсидии. Те смятат, че може да настъпи изкуствено допълнително раздробяване земеделски стопанства. Има опасност също така собствениците на земя да си я поискат обратно, поблазнени от субсидията. Сред заплахите от НАЗ посочват още увеличаване на сивата икономика, маргинализацията на селата и нарушаване на биоразнообразието.

Пръв за субсидията за най-малките производители в страната оповести председателят на ДПС Лютви Местан на срещата на управляващите с медиите на 10 март. Тогава той назова и сумата $ 1250 евро. Още на следващия ден министър Димитър Греков потвърди, че дребните стопани ще могат да получат до 1250 евро. АгроПловдив потърси допълнителна информация от бившия зам.-министър на земеделието и храните Светлана Боянова, която е и председател на Института по агростратегии и иновации. От земеделското министерство трябва да определят границите на площта на стопанствата, които ще се финансират, а също и размерът на помощта. Засега от ведомството на проф. Греков не са оповестили тези параметри. До август обаче министерството трябва да е готово с предложенията си и да ги представи в Брюксел.

 

Leave a Comment