Явор Гечев: Над половината от 1250 евра помощ за най-дребните, ще отидат за данъци

Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните, пред АгроПловдив

Явор ГечевГ-н Гечев, зърнопроизводителите провеждат днес следобед обществен дебат за безусловното подпомагане на най-дребните фермери с 1250 евро. Ясни ли са вече параметрите на тази помощ?

Първо, това подпомагане няма да е тази година, защото 2014 г. е преходна. Всъщност тези 1250 евро са базов минимален стандарт без изисквания. Или поне с минимални такива. Ако се направи така че всички земеделски производители да имат задължителна регистрация, те трябва да си плащат данъчния пакет. Ако направите сметка, ще видите, че той е малко над половината на тази помощ. Всъщност, това е гарантиране на минимален стандарт. И … една молба към големите – зърнопроизводители, животновъди …, няма значение какви са. Нека да спрат да искат каквото и да е, свързано с това, че малките са икономически неизгодни и не трябва да се финансират.

Доколкото са изразявали позиция, техните притеснения идват от друго. Че много от собствениците, които са дали земите си под аренда, ще си ги поискат обратно, за да получат въпросните 1250 евро.

Ние правим това плащане като възможност. Фермерите могат да изберат да получават директни плащания по цялостната схема. Още повече, че догодина по-малките производители с до 30 ха ще получат с 50% по-висока субсидия за декар. 

Ясно ли е вече до колко декара ще се подпомагат с тази фиксирана сума?

Формулата е по-сложна… Ще видите, че тези опасения на практика нямат основание, първо. И второ – с новата Интегрираната система за администриране и контрол, няма да се допуснат хитростите някоя фирма да си разбие стопанството на четири части и да взима по 1250 евро за всяка от тях. В това няма логика, дори и икономическа… По-добре да не спорим за малките и семейните ферми, защото те в цял свят са гръбнакът на земеделието. По отношение на социалната част на програмата и по отношение на това малките да станат икономически устойчиви субекти, включително и чрез коопериране, от това аз просто няма да отстъпя.     

Leave a Comment