България гласува против Брюксел за 400 млн. евро по ПРСР

ЕК иска проверка на всички плащания през годината по Програмата за развитие на селските райони

За първи път България ще се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната ни, пише „24 часа“. Постоянните ни представители в Комитета по земеделие са получили указания да гласуват против решение, което може да забави възстановяването на вече разплатени 400 млн. евро, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

Явор ГечевБългария ще гласува против решението на Комитета по земеделие на Европейската комисия, с което трябва да се уравнят плащания за близо 400 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2013 г.

С това решение България и още 6 страни биха били заплашени от непризнаване на част от вече направените разходи. Става дума за авансови плащания по общински проекти и други мерки по програмата, които вече са реализирани или се изпълняват в момента.

Решението за неуравняване на сметки е стандартна процедура по регламентите на ЕК. Ако България успее да предостави необходимите доказателства, сумите ще бъдат възстановени, но по-късно. Правителството твърди, че предложението е несправедливо и държавата не е нарушила каквито и да е европейски регламенти, за да “заслужи” забавяне на толкова голяма сума.

Причината тези суми да бъдат неуравнени е, че Еврокомисията иска допълнителни обяснения за плащания към общини и по обществени поръчки. Всъщност комисията иска допълнителна проверка за почти 100% от направените плащания през финансовата година.

Leave a Comment