Астрологът д-р Светла Балтова: Всичко старо ще бъде разтърсено и променено

Хаосът и емоциите днес ще получат рязка посока през април, през юли ще се почувстваме близки като от едно семейство

Д-р Светла БалтоваД-р Светла Балтова е от Пловдив. Има 30 годишен лекарски стаж, а в последните 12 години практикува холистична медицина, включваща и астрология. Автор е на книгата „Астрология и астропсихология за всеки”, съставител на книга за здравето: „Здраве, сила и живот”, отразяваща методите за лечение на Духовния учител Петър Дънов.   

–          Д-р Балтова, в края на миналата година, вие видяхте на астрологичната карта, че 2013 г. ще е на големите промени. Този месец е точно такъв. Какво могат да кажат още планетите? Накъде вървим?

–          Годината ще е под силното въздействие на планетата Уран. Тя е на изобретателите и на новаторството. Затова като цяло моят съвет към хората е да рискуват, да променят, да действат. Не се страхувайте от промените! Приемайте ги радостно и с чувството, че животът е една непрекъсната промяна. И че не може човек да се вкопчи в една структура и да иска сигурност. Няма сигурност на този свят, всичко е променливо. Така че – рискувайте! Всичко старо ще бъде разтърсено и променено.

–          Как действа Уран в този месец?

–          В момента сме под ретроградното влияние на Марс и Меркурий. Те са в знака Риби. Тъй като Марс е планета на действието, на силната енергия, тя не се чувства добре в Риби. По тази причина тази енергия е трансформирана в емоции и хаос. Въздействието на Меркурий още повече засилва това усещане на много силни чувства без ясна посока.

–          И така докога?

–          Може да се очаква, че нещата ще добият посока от 17 март нататък. Тогава три мощни планети ще се движат напред. Това са Марс и Венера в знака Овен и Меркурий. От 20-23 март вече емоциите ще се насочат към конкретни цели. Тогава ще имаме силен изблик на уранова енергия, която при това ще е целенасочена. Но, мога да кажа, че посоката ще бъде определена рязко. За много структури това може да бъде стресово.

–          Това няма ли да увеличи хаоса?

–          Някакъв вид хаос се създава наистина. Ако се обърнем към китайската „Книга на промените” (И Дзин) в третата хексаграма се казва, че всяко начало започва с хаос, който с мъдрост и разум се обръща в нещо добро, от него се ражда новото. Тоест, когато се задвижват новите неща, и то ускорено, винаги има малко хаос.  Във всички случаи обаче промените няма да бъдат деструктивни. Вече са посети семената на новото и това са новаторските идеи. Влиянието на Уран е и градивно. То ще доведе до интересни научни открития, постижения свързани с енергетиката, с използване на природни енергийни източници. Заради комбинираното въздействие на Уран и Плутон, вероятно ще се открият и неща, които са били пазени в тайна дълго време. Те ще излязат на бял свят, ще бъдат публикувани и ще станат достъпни за повече хора.

–     Има ли месеци през които това влияние ще е най-силно?

–          Най-силно ще е през пролетните месеци – от втората половина на април до средата на юни. След това пък настъпва едно друго влияние от началото на юли, когато Юпитер и Плутон застават от двете страни на една ос – оста Рак – Козирог. По-точно казано Юпитер влиза в знака Рак, а Плутон си е в знака Козирог. Това противостояние ще бъде особено силно през целия август.

–     Как ще ни въздейства тази конфигурация?

–     В този случай ще преобладава водния елемент представен от Юпитер и Марс в Рак и подкрепени от Сатурн в Скорпион. Това ме кара да мисля, че по един или друг начин ще бъде провокирано усещането на хората за едно семейство. Това е най-висшата характеристика на Рак – че всички сме деца на майката Земя. Юпитер в Рак дава силно чувство за състрадание, за  емпатия, за щедрост и благородство. Докато Плутон в Козирог е по-студен и строг. Смятам, че енергиите на Юпитер в Рак ще се противопоставят на студенината, на формалността в общуването. Изобщо на всичко, което се крепи върху формални взаимоотношения. Ще има условия  хората да бъдат много по-съпричастни един към друг.

–           Не се ли очертаваха тогава и изборите?

–           Не зная. Но ако говорим за изборите, Ракът е свързан с чувството за род и родина, с родовите корени. И затова мога да кажа, че ще бъде печеливша каузата на този, който успее да обедини хората с патриотизъм, привързаност към рода, семейството и децата, който проявява загриженост за „малкия човек”.  Докато сухите формулировки, които разчитат на ред, законност и дисциплина, няма да бъдат печеливши. Тези които водят по-емоционална и топла политика ще имат повече успех.

–           Какво друго предсказват планетите?

–           В началото на годината продължава  силното  въздействие на Сатурн и Плутон от края на 2012 (те са във взаимна рецепция). То предизвиква дълбоко вглеждане вътре в себе си. Волно или неволно, голяма част от хората ще бъдат принудени да се вгледат във вътрешния си живот. Да се срещнат със страховете си и да ги преодолеят. Или да потърсят вътрешната си опора. Във време на преход и промяна, когато човек има нужда от стабилност, той трябва да я намери у себе си. През динамичната 2013 г. точно планетните съчетания ще ни помогнат да намерим вътре в себе си опората. Да влезем във връзката си със своята творческа същност, искра.  Всеки човек я има, но тези, които са с пробудено съзнание догодина могат да си дадат сметка дали са на точното място в живота. Това е прекрасно време за намиране на „твоето място”, там където се чувстваш стабилен. Защото когато си на мястото си, ти имаш чувството за стабилност. През 2013 г. материалното ще бъде нестабилно.

Leave a Comment