Фонд „Земеделие“ предлага да кредитира до 95% пчеларите

Годишната лихва е намалена с 1 пункт до 5 на сто

парите си тръгват от КТБКандидатите, подписали договори по мерки Б и Г от Националната програма по пчеларство (НПП) 2014-2016,  могат да кандидатстват за кредити от ДФ „Земеделие”. По тези мерки се отпуска помощ за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Кредитите се отпускат пряко от Фонд „Земеделие” при лихвен процент от  5 % на годишна база. Спрямо миналата година лихвата е намалена с 1 пункт. Кредитът  покрива до 95% от помощта по мерки Б и Г, а останалата част се осигурява от бенефициента. Затова преди да получат кредит, кандидатите трябва да докажат възможността си за съфинансиране на инвестицията със съответните разходооправдателни документи. Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят получава по мерки Б и Г от НПП.

През последните две години  схемата за кредитиране помогна усвояването на средствата по НПП да се увеличи от 82% през 2012 г. до 90% през 2013 г. Размерът на отпуснатите кредити в периода нарасна от 932 889 лв. на 1 546 607 лв., а броят им –  от 141 на 217. ДФ „Земеделие” очаква през 2014 г. броят на пчеларите, желаещи да получат кредити, да се повиши.

Заявленията за отпускане на кредит се подават в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица и адрес на регистрация на юридическите лица, не по-късно от 31 юли 2014 г., съобщават от ДФЗ.

 

 

Leave a Comment