Аферата на Винпром Брезово екзекутирала данъчния шеф Брънчев

Красимир Стефанов го освободил едностранно по Закона за държавния служител, а той днес се разболял и не подписал
Николай Брънчев

Николай Брънчев ту си тръгва, ту се връща

Шефът на НАП-Пловдив Николай Брънчев е освободен от поста си с едностранна заповед издадена днес от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, научи подробности Agroplovdiv.bg. Запознати обясниха, че в дъното на изгонването е аферата „Младо вино“, заради която бюджета олекна с близо 9 млн. лв. неправомерно възстановен ДДС на фирми около и във кръга Винпром Брезово. Тя бе разкрита през 2008 г.

Заповедта на Стефанов е мотивирана с чл. 107, ал. 5 от Закона за държавния служител. Текстът гласи така:  Органът по назначаването прекратява служебното правоотношение без предизвестие, когато: /5/ е налице обективна невъзможност държавният служител да изпълнява служебните си задължения.

Заповедта на Стефанов се базира на решение на  Държавната агенция по национална сигурност /ДАНС/, взето наскоро. С него агенцията по сигурността отказва да разреши на Брънчев да влиза в данъчна документация, която е с високо ниво на секретност. Така на практика той не може нито да следи работата на инспекторите, нито да одобрява техни решения, нито да ги контролира.

Николай Брънчев стана нов-стар шеф на приходната агенция в Пловдив на 1 октомври 2012 г.. Преди това той бе на два пъти освобождаван от същия пост. Първия път лично от Симеон Дянков, втория – от Красимир Стефанов. И в двата случая Брънчев обжалваше заповедите, а Върховният административен съд го възстановяваше.  След последното му връщане в НАП Пловдив, редът изисквал ДАНС да го проучи и да реши дали да му позволи достъп до класифицирана информация. Проучването продължило няколко месеца, а накрая от агенцията по сигурността издали отказ. Данъчният шеф обжалвал пред Комисията за достъп до класифицирана информация. Комисията обаче потвърдила решението на ДАНС.

Запознати посочиха, че недоверието на ДАНС към Брънчев се дължи за източените, не без помощта на директорския му подпис, близо 9 милиона лева ДДС. Аферата стана известна под името „Младо вино“. Свързани с Винпром Брезово фирми, регистрирани в офшорни зони, си препродавали имоти с нарастваща стойност, като след всяка сделка цените на имотите нараствали. Един и същ имот първо е струвал 220 000 лева, после е продаван на по-висока цена, а накрая покупката е била за 4.3 милиона лева. След всяка сделка, авторите на схемата са искали възстановяване на ДДС. Размерът на данъка е растял с цената на имота, а държавата го е превеждала на фирмите. И така, докато изтегленият ДДС не стигнал сумата 8 882 683 лева. Аферата бе разплетена от ДАНС.

И затова точно ДАНС е предпочел да не се доверява на Николай Брънчев.

Разследването на агенцията за национална сигурност преди 5 години установило, че актовете за възстановяване на ДДС в аферата са били разписвани почти светкавично от тогавашния директор Брънчев – в рамките на 3 дни при законно установен срок от 45 дни. Освен това тези актове му били носени на ръка вместо със служебна поща. Директорът нито веднъж не се разпоредил да бъде извършена данъчна ревизия, въпреки че сумите за възстановяване на данъка били съмнително големи, дори огромни.

Между другото, по това време изпълнителен директор на Винпром Брезово бил Ивайло Делчев. Той е бивш данъчен инспектор. Служители си спомнят, че Делчев почти ежедневно посещавал администрацията. Според ДАНС, той е автор на данъчната афера „Младо вино“. Към екипа сценаристи може да се добави името и на собственика на винпрома Радослав Илиев.

Преди повече от месец Върховният касационен съд оневини участниците в ДДС аферата. Съдията Румен Петров обясни решението по дълъг и сложен начин, но основните причини за отхвърляне на обвиненията са, че сделките с имотите са сключвани по установения ред. Те са подписвани пред нотариус. Всички начислени такси върху тях са платени. Вписани са в счетоводните книги на замесените фирми. И на практика няма нарушен закон.

Но, съдията Петров казва в решението си и друго: „ Данъчните органи, както са възстановили данъка, така са могли и да откажат това.“ Но, тъй като това не се е случило, днес Николай Брънчев за 3 пъти напусна най-високото място в НАП-Пловдив. Между другото, информирани съобщиха, че той е член на БСП, нищо че Законът за държавния служител не разрешава партийната принадлежност.

С оглед на досегашния отработен рефлекс на данъчния шеф, с голям процент на сигурност можем да предположим, че той ще обжалва освобождаването си. И след година-две, току-виж пак се върнал в стария си кабинет.

 

Свързани публикации: Директорът на НАП-Пловдив си тръгна за 3-ти път

В НАП-Пловдив мирише, лошо мирише

Парче от Винпром Брезово обявено за продан за 1.6 млн. лв.

 

 

 

Leave a Comment