Лекарският съюз иска 1500 лв. стартова заплата в „Бърза помощ“

Приятелят на издъхналата Елизабет – Младелин, поиска да дава неплатени 12-часови дежурства като шофьор на линейка всяка седмица

линейкаБългарският лекарски съюз (БЛС) поиска стартовата заплата на млад лекар в Спешна помощ да е 1500 лева. Организацията настоява още от тази година да започне поетапното увеличаване на трудовите възнаграждения, така че след година и половина младите доктори без специализация да получават посочената месечна сума. Лекарите със стаж в професията пък трябва да работят за 4500 лева.

Това заяви председателят д-р Цветан Райчинов, цитиран от БТА, след заседание на Националния съвет на организацията.

Д-р Райчинов сравни заплащането на българските кадри с тези в Европа, като посочи, че там месечното възнаграждение на парамедик е от порядъка на 2000 евро.

Работещите в Спешната помощ в София продължават протеста си. Те застават твърдо зад шефа си д-р Георги Гелев, когото МЗ обяви, че ще уволни. Настояват и за подобряване на условията на работа, възможност на младите да специализират и значително увеличение на заплащането на труда им.

Тази вечер приятелят на починалата в очакване на линейка фотографка Елизабет Димитрова –

Младелин Димитров

Младелин Димитров

Младелин Димитров, направи обещание пред зрителите на бТВ. Мъжът, в чиито ръце издъхна жената, каза, че не може да лекува, но е професионален шофьор. Затова иска всяка седмица да дава безвъзмездно 12-часово дежурство в „Бърза помощ“ като водач на линейка, така че лекарите винаги да стигат навреме.

Leave a Comment